Öka gemenskap och bryta ofrivillig ensamhet bland seniorer

På bilden ser du från vänster Annika, Anki, Michaela och Ann-Louise. De arbetar tillsammans med ett nytt projekt inom kommunen för att öka gemenskapen och bryta ofrivillig ensamhet bland seniorer.

Att bli senior innebär stora förändringar i livet. Självklara sammanhang som arbete och aktiviteter kan bli mer avlägset. Barnen kanske bor långt bort eller så har du precis flyttat hit och inte hunnit skaffa så många nya kontakter. Anledningarna till ofrivillig ensamhet är många och det kan drabba alla! Att känna sig ofrivilligt ensam är något Tanums kommun vill vara med och motverka eftersom det skapar ett onödigt lidande.

Anki är sjuksköterska

Anki kommer gärna hem till dig som är över 80 år. Hon erbjuder ett kostnadsfritt hälsobesök där ni kan kontrollera blodtryck och blodsocker eller samtala om allt mellan himmel och jord. Kontrollen är för alla, inte bara du som känner dig ensam.

Annika lotsar dig rätt

Annika samordnar insatser och underlättar för föreningar, företag och kommunanställda i deras redan fantastiska arbete med seniorer. Annika kommer också kunna hjälpa till med att lotsa medborgare till aktiviteter runt om i kommunen.

Michaela och Ann-Louise hjälper dig med rehabilitering

Michaela och Ann-Louise kommer hem till dig som har fått ett rehabiliteringsprogram. Effektiv rehabilitering leder till att du snabbare kommer tillbaka till en vardag av aktiviteter och rörelseglädje. Besök med rehabiliteringsprogram görs till de som är inskrivna i Hemsjukvården.

Är du under 80 år och läser detta?

Då kanske du ändå känner någon som skulle uppskatta ett besök av sjuksköterskan Anki? Ta då gärna privat kontakt med den berörda personen och fråga om det är ok att Annika eller Anki ringer upp och bokar ett besök. Först efter ett ok får du gärna ge oss numret till den berörda personen, gärna via telefon. Hela samhället behövs för att stötta de som lever i isolering.

Vart finns vi?

Vi som arbetar i projektet kommer att synas runt om i kommunen, säg gärna hej när du ser oss! Bland annat kommer ni kunna träffa oss på kommunens träffpunkter för seniorer. Hör gärna av dig om du har förslag på fler platser där vi borde vara!

Vill du engagera dig som frivilligt stöd?

Vill du engagera dig som frivillig på kommunens träffpunkter eller som stöd till en senior? Hör av dig till Annika så pratar vi mer om vad som skulle passa dig! Ditt engagemang kan vara litet eller stort, alla kan bidra med något! Att vara frivillig ger också nya kontakter och nya sammanhang för dig som längtar efter det.

Kontakta oss

Är ni en förening eller ett företag som vill samverka? Jättekul, bara att höra av sig!

Vi ser fram emot ett gott samarbete.

Hör av dig till Annika på telefon 072-142 04 08 eller mail annika.christensson@tanum.se