Lokala företaget Vasco AB:s första leveranser

Under onsdagen levererade Peter Törnros från Vasco den oparfymerade tvålen till kommunen där Pammela Standler i hemsjukvården tog emot. Flera kartonger lastades för vidare transport till olika omsorgsverksamheter runt om i kommunen.

Denna veckan kom den första leveransen alcogel och oparfymerad tvål till omsorgsverksamheten i Tanums kommun, från det lokala företaget Vasco AB i Fjällbacka.

Vasco växlar upp och tillverkar oparfymerad tvål och alcogel när kommunens vanliga leverantörer inte kan leverera den mängd som behövs.

Kommunen har andra leverantörer upphandlade för just dessa produkter men när de inte kunde leverera till omsorgsförvaltningen på grund av den just nu höga efterfrågan på marknaden ställdes frågan till Vasco. Vasco har haft många förfrågningar på deras produkter, bland annat från grannkommunerna. Och tvålen, som är lättast att producera stor mängd av, kan levereras även till andra men det är svårare att få fram den mängd alcogel som det finns förfrågan på.

Vill försörja egna kommunen

-Vi försöker ha ett rättvisesystem, berättar Lotta Kristiansen, VD på Vasco. -Vi har till exempel fått frågor från större företag som vill köpa produkterna för att sälja vidare. Vi kan inte rädda Sverige eller Västra Götaland men vi vill försörja vår egen kommun med alcogel. Så det är det vi prioriterar. Sedan ser vi till att produkterna räcker till de butiker som redan har vårt sortiment.

Tacksamhet inom verksamheten

Inom omsorgen i kommunen har det inte varit brist på tvål eller alcogel än, men det känns bra att framtiden är säkrad.

Vi är tacksamma mot Vasco som verkligen har gjort allt för att kunna leverera till oss. Att de hittat nya råvaror trots brist och skapat en hudvänlig alcogel samt att vi är garanterade volymen vi behöver i verksamheten, säger Lena Wetterlind, systemansvarig inom omsorgen.

-Basal handhygien utförs före och efter omvårdnadsnära och vårdrelaterat arbete, så det är viktigt för oss med tillgången och så klart att recepten är vårdande, säger Pammela Standler, systemadministratör hemsjukvården.

Nya recept

Både den oparfymerade tvålen och alcogelen har inneburit en viss omställning för Vasco.

-Vi har en pH-neutral laktotvål som är parfymerad i vårt sortiment. I denna har vi nu tagit bort parfymen. De råvaror vi använder till tvålen har i sig olika dofter så vi fick mixtra lite med receptet så lukten blev neutral, berättar Lotta.

Alcogel för händerna fanns även den sedan tidigare men för att tillverka alcogelen till omsorgsverksamheten har Vasco behövt göra om receptbasen. Det som gör att det blir en gel (alltså inte rinnig) kallas förtjockare, en råvara som idag är svår att få tag på. Vascos labb har sökt efter lämpliga råvaror att ersätta med och har nu hittat rätt då det gäller att alcogelen inte blir grumlig eller kladdig.

-Alcogelen för händerna är återfuktande och mjuk, det är viktigt för de som använder den många gånger om dagen, säger Lotta. -Vi är stolta över det beröm våra kunder ger alcogelen. Just nu skulle vi kunna producera dygnet runt men vi får inte tag på den mängden råvaror. Det är frustrerande men just nu så är världen så här, avslutar Lotta.