Lägesbild vecka 37, smittostatistik och påverkan i Tanums kommun

Smittskydd rapporterar 1 fall för vecka 37 i Tanums kommun, detta ger oss en incidens på 1 fall. Kom ihåg att fortsätta hålla avstånd, stanna hemma och testa dig vid symptom. Och du, ett varmt tack för att du tar ditt ansvar och hjälper till att bromsa smittspridningen.

Under vecka 37 konstaterades 1 433 nya fall, vilket är 22 procent färre än föregående vecka. Det är första gången på två månader som antalet bekräftade fall minskar i Västra Götaland. En tredjedel av de 1 433 fallen är i åldersgruppen 10 till 19 år.

Den 29 september tas många nationella restriktioner bort, till exempel begränsningarna för hur många som får delta i en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning. Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att arbeta hemifrån tas också bort och en successiv återgång till arbetsplatsen kan inledas.

Smittskyddsläkaren i Västra Götaland betonar dock att det fortsatt är viktigt att vara mycket medveten om att vi lever i en pandemi.

– Pandemin är inte över, jag vill betona det. Smittspridningen är fortfarande hög bland yngre. Väldigt många i samhället är ovaccinerade eller har ännu inte fått sin andra dos. Till alla som ännu inte vaccinerat sig har jag bara en uppmaning – vaccinera er nu, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Påverkan kommunal verksamhet

  • Två skolenheter rapporterar att smittspårning sker och gurgeltest har fördelats till berörda elever.
  • Övriga verksamheter ingen påverkan.

Vaccination

I Tanums kommun har 87,6 procent fått en dos och 79,6 procent fått två doser. Båda siffrorna ligger över snittet i regionen och även nationellt (statistik från 23 september). På SVT Nyheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns coronastatistik på kommunnivå.

Ring för information om vaccinering

Nationell telefonlinje för information om vaccinering:
08-123 680 00.

Hälsokommunikatörer svara på frågor om covid-19 och vaccinationen. Frågorna besvaras på engelska, arabiska, somaliska, persiska, dari, tigrinja, amarinja, ryska, bosniska, kroatiska, serbiska och spanska.

Allmän information om vaccinering, 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varmt tack för att du tar ditt ansvar och bidrar till att bromsa smittspridningen!

Det är fortsatt viktigt att var och en följer de råd och rekommendationer som myndigheter har beslutat för att bromsa smittspridningen.

Tänk på att dina egna val spelar roll, att det är ditt ansvar att hjälpa till att bromsa smittspridningen.

Tack för att du håller huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena!

Smittspridningen i Tanums kommun

Tanums kommun har totalt haft 1 074 fall, vilket är 832 fall per 10 000 invånare under pandemiperioden.