Krav på spöktråd under årets hummerfiske

Första måndagen efter den 20 september är det alltid hummerpremiär så på måndag 25 september är det dags. Här är några saker att vara uppmärksam på.

Ny regel från 1 januari 2023

Kravet på en högst 3 mm tjock, enkel, obehandlad bomullstråd utan kärna i stängningskroken i hummertinans gavel började gälla redan vid årsskiftet.

En sådan så kallad spöktråd går av efter 3-4 månader i vattnet, gaveln öppnas och förhindrar tinan från att fortsätta spökfiska om den tappas.

Mer om årets hummerfiske hos Havs- och vattenmyndighetenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så minskar du risken att förlora en tina:

 • Ha tillräckligt tunga hummertinor minst 9 kg
  gärna mer, så att tinan inte far iväg vid kulingar o
  stormar.
 • Ha tillräckligt långa linor minst 10 m längre än
  djupet på utsidan du fiskar.
 • Sätt inte tinor i eller i närheten av farleder eller
  ställen där många båtar passerar. Det är här vi hittar
  allra flest förlorade hummertinor.

Om du förlorar en tina:

Kontakta ghostguard@havochvatten.se Kontakta gärna även projektledaren per-olof.samuelsson@tanum.se

Spökfiskeprojektet

Hummertinor, kräftburar och garn som oavsiktligt blir kvar i havet kan fortsätta fiska under många år och agnar sig själv. Fisk och skaldjur går in i dem och dör.

Spökfiske Tanums kommun arbetar sedan 2019 med ett projekt där vi draggar och dyker efter förlorade fiskeredskap och tar upp det vi hittar.

Hittills har hela 2 300 hummertinor plockats upp från botten. Med en bra märkning av själva tinan finns chansen att få tillbaka tappade redskap.