Kommunen slutar använda statistikverktyg för webben

Sveriges Radio granskar 500 webbplatser från kommuner, regioner och myndigheter där Google Analytics används som webbverktyg för användarstatistik. Tanums kommun är en av de kommuner som granskats.

Tanums kommun samlar inte in unika persondata för att rapportera eller lagra vad en besökare på kommunens webbplats har fyllt i eller surfar på. Användarstatistiken används enbart för att justera och förbättra webbplatsen så att den blir mer användarvänlig.

Utreder andra webbverktyg

Tanums kommun har sedan tidigare begärt att webbsystemet Sitevision ska anonymisera IP-adresserna för användarstatistik men har uppmärksammats på att detta inte verkar ha fungerat fullt ut. Därför har kommunen idag valt att stänga ner analysverktyget och utreda andra sätt att arbeta med användarvänligheten på webbplatsen.

- Kommunen använder inte personuppgifter från analysverktyget, utan samlar endast in data på en övergripande nivå för att förbättra webbplatsen. Men det viktigaste är att användardata från våra besökare på webbplatsen är skyddad. Och vi har därför tidigare agerat för att hindra att IP-adresser lämnas ut. Nu har vi blivit varse om att det vi gjort inte varit tillräckligt, så vi stänger ned analysverktyget helt. Vi får hitta andra sätt att arbeta med användarvänligheten för vår hemsida säger Ulf Ericsson, kommunchef.

Tanums kommun konstaterar att IP-adresser oavsiktligt har hanterats på ett sätt som inte avsetts. Kommunen har upprättat en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, om en incident mot bakgrund av dataskyddsförordningen (The General Data Protection Regulation).

- Även om en enskild individ inte kommit till skada är det viktigt för kommunen att man som webbplatsbesökare känner en trygghet i hur vi hanterar och agerar kring dataskydds-förordningen säger Daniel Kratz, säkerhetssamordnare på Tanums kommun.