Karin - ny på jobbet

Landskapet, lugnet och minnena från barndomens somrar lockade hit henne. Sedan första mars är Karin Martinsson ny kommundirektör i Tanum.

Hon lyser som en sol i sitt luftiga arbetsrum i kommunhuset. Men behöver inte stänga dörren om sig för arbetsro. Tvärtom:

- Bara jag har dator och telefon kan jag jobba var som helst.

Karin Martinsson kommer till Tanum efter fem år i Kungsbacka kommun. Där arbetade hon som integrationschef och senare som chef för individ- och familjeomsorgen. Resan hit började med att Karin och hennes man letade sommarboende på Rossö. Efter ett tag övergick planerna på delårsboende till en vilja att bo här permanent.

- En bra sak som pandemin förde med sig är ju att distansarbete har blivit ett väldigt konkret alternativ. Det skapar helt nya möjligheter att man kan leva på ett ställe och arbeta på ett annat. När vi hade bestämt oss för att flytta så dök det här jobbet upp. En spännande tjänst som jag verkligen ville ha. Och jag fick den. Jag är jätteglad!

Som kommundirektör ska Karin och hennes medarbetare ha överblick över hela kommunens organisation och dess verksamheter:

- Mitt arbete nu handlar till stor del om att lyssna in organisationen, vara i rörelse… Det handlar om att se till så att politikernas beslut blir utförda i förvaltningarna på ett bra sätt.

En utmaning de flesta kommuner möter idag är att kompetensförsörjningen blir allt svårare, säger hon. Det kräver ett nytt tänk:

- Vid personal- eller annan resursbrist gäller det att jobba smart. Jag motiveras av tanken att vi ska använda våra resurser på ett effektivt sätt. Att invånarna ska få valuta för skattemedlen, helt enkelt. Ett sätt att jobba klokt med mindre resurser är digitalisering och välfärdsteknik. Det kanske inte behövs en person för att ett jobb ska utföras väl och säkert. Kanske är det bättre med en teknisk lösning just där?

Jobbet som kommundirektör är ofta utmanande och intensivt. Återhämtning är A och O. För Karin är det framför allt löpning som gäller. Med flytten till Tanum har rundorna i storstan fått bytas ut till löprundor i vild och orörd skärgårdsnatur eller i Bullarens skogar. Och bara att köra till och från jobbet nu innebär stunder av avslappning, förundran och nya perspektiv.

- Jag väljer ofta gamla vägen från Resö till och från Tanumshede, istället för motorvägen. Det är magiskt att se rådjuren… och solnedgångarna vid Galtö!

Från stor kommun till en liten. Från lägenhetsboende i Göteborg, till boende vid havet på Resö. Från pendling i storstadens rusningstrafik, till att uppleva naturupplevelser till och från jobbet. Det känns som om du har gjort en stor förändring?

- Absolut. Precis så är det. En annan sak som pandemin innebar för mig - och för väldigt många tror jag – är att jag på allvar började fundera vad jag vill göra i livet. Och kanske framför allt, var jag vill vara, i livet.