Idag äter våra skolbarn klimatsmart

Exempelbild

Tanums kommun är en av 23 kommuner som deltar i Fast Fusion Climate week. Hela veckan serveras våra skolbarn miljövänlig mat där fokus läggs på god mat och smaker från hela världen, som dessutom är bra för klimatet och hälsan. 

God mat hela veckan

Denna veckan serveras maträtter som krämig Tikka Masala, svenska ärtnuggets med rostade rotfrukter och kall äppelsås och chili med sojafärs eller kalkonchili, havreris, bönsallad och limedipp. Det är Fast Fusion Climate Week, ett nationellt initativ som dragit igång för att uppmärksamma klimatsmart tänkande kring mat och skolmat. Vill du ta del av klimatsmarta och klimatberäknade recept och själv äta klimatsmart? - Här finns recepten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klimatsmart mat

Detta är en symbol för dagens recepts klimatpåverkan. I den lilla cirkeln till höger ser du beräkning av receptets klimatpåverkan. Klimatpåverkan sker genom utsläpp av växthusgaser och mäts i koldioxid-ekvivalenter (CO2e).

Beräkningarna för recept omfattar produktion av råvaror, transporter och förädling till färdig produkt är baserade på RISE klimatdatabas för livsmedel. Det kan finnas variationer i klimatpåverkan bland annat beroende på hur produktionen av råvaror har gått till. Därför ska man se klimattalet för en måltid som ett ungefärligt mått på klimatpåverkan. Mer information om klimatberäkning finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hållbart grundtänkande

Målet är att, när veckan är slut, har både elever, personal och köksansvariga upptäckt både hur god klimatsmart mat är och att vi fått ett hållbart grundtänkande. Klimatveckan genomförs i 23 kommuner, med cirka 165 skolor och cirka 100 000 elever och pågår under vecka 43.

climateweek.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer och se en karta med samtliga kommuner som deltar under 2021.