Hjälp oss bekämpa invasiva arter - och tjäna pengar via mobilen

Maja Påsse Sundvall, parkchef, och Maya Strömgren, kommunekolog, i lupinfältet.

Maja Påsse Sundvall, parkchef, och Maya Strömgren, kommunekolog, i lupinfältet.

I sommar testar vi ett nytt grepp i kampen mot de invasiva arterna blomsterlupin, jättebalsamin och kanadensiskt gullris – och vi behöver din hjälp! I mobilspelet Crowdsorsa kan du delta i bekämpningen och tjäna pengar genom att hjälpa till att rensa dessa invasiva arter. Vi startar den 26 maj och tillsammans kan vi göra skillnad i vår natur.

–Invasiva arter är ett av de allra största hoten mot den biologiska mångfalden och därför känns det extra fint att tillsammans med medborgarna få delta i detta initiativ och värna om vår närmiljö, berättar kommunekolog Maya Strömgren och fortsätter: –Förutom bekämpning hoppas vi att kommunens deltagande kan bidra till att vi tillsammans blir mer medvetna och skapar en positiv rörelse framåt i frågan. Dessutom är det ett sätta att komma ut och röra sig och upptäcka vår fina kommun!

Maya och Maja testar spelet.Förstora bilden

Maya och Maja testar spelet.

Den 26 maj startar initiativet och det finns totalt 18 000 kronor i belöningar för deltagarna i Tanum. Spelets start är tidsinställd för att sammanfalla med växternas blomningstid så att arterna är lätta att identifiera. Speltiden är tillgänglig så länge belöningsbudgeten räcker och innan växterna går i frö. I appen kan du följa hur bekämpningen går.

Så här går det till:

  1. Ladda ner spelet Crowdsorsa gratis på din telefon och skapa ett konto.
  2. Öppna Tanums invasiva växtbekämpningsspel och läs instruktionerna.
  3. När spelet startar, gå ut och leta efter och rensa invasiva arter.
  4. Filma området före och efter din bekämpning! 📹 Ladda upp videorna till Crowdsorsa för verifiering.
  5. När videorna godkänns får du din belöning baserat på ytan, hur tätt växterna växte och vilken art du rensat.

–När videon har godkänts får du pengar till en virtuell plånbok som sedan kan överföras till ditt bankkonto, förklarar Crowdsorsas vd Toni Paju. Ersättningen kan bli upp till 3 kronor per kvadratmeter.

–Initiativet är inte bara ett sätt att bekämpa invasiva växter som tränger ut vår inhemska flora, det är också ett sätt att få bättre kunskap om var vi har invasiva växtarter, vilket är grundläggande för framtida bekämpning, säger Maja Påsse Sundvall, parkchef på Tanums kommun.

Spelplanen består av kommunal mark och är spridd i hela kommunen. Visa hänsyn och gör egna bedömningar om lämplighet i fält.

BlomsterlupinFörstora bilden

Blomsterlupin

JättebalsaminFörstora bilden

Jättebalsamin

Kanadensiskt gullrisFörstora bilden

Kanadensiskt gullris

I Sverige finns idag cirka 260 invasiva främmande arter som bedöms som ett allvarligt hot mot våra ekosystem. Bland de mest spridda hittar vi blomsterlupin, jättebalsamin och kanadensiskt gullris – vackra, men skadliga för vår biologiska mångfald. I sommar bekämpas invasiva främmande arter med hjälp av Crowdsorsa i över 60 kommuner i Finland, Sverige och Kanada. Tanum är en av de första kommunerna i Sverige som provar konceptet.

Vad är Crowdsorsa?

Crowdsorsa är ett internationellt prisbelönt startupföretag från Tammerfors i Finland, som utvecklat ett mobilspel för bland annat bekämpning av invasiva arter. Detta koncept finns i Finland, Sverige, Estland, Storbritannien, Kanada och USA.