Hela Fjällbacka kaj dansade och sjöng i dagarna två när den nya mötesplatsen invigdes

Nu är bandet klippt även för den stora nya kajen i Fjällbacka och dess granitskulptur ”Tango”!
Kommunens stora satsning på fler mötesplatser för bofasta och besökare har nu gett mer utrymme för vila, flanerande, fester, dans, konserter och båtförtöjning i Fjällbacka. Det visade invigningen som pågick i dagarna två!

Liselotte Fröjd, kommunstyrelsen ordförande (M), klipper bandet vid invigningen.

Invigningskvällen fredag 26 augusti

Liselotte Fröjd öppnade med att tala om de 20 år som samhällets invånare fått vänta på att få sin kaj färdig och att den nu har blivit en fantastiskt fin samlingsplats för alla.

Förstora bilden

Hyllningssång av triaden Gråskägg.

När bandet var klippt och kajen och statyn ”Tango” var invigd ljöd en fanfar med efterföljande hyllningssång av triaden Gråskägg. Bohuslänska låtar med havet som tema följde sedan genom hela invigningen.

”Mötet”, den skulpturala föreställningen av Åsa Rockberg och hennes dansare var en tillbakablick på stenhuggeriets villkor och sjömännens hårda arbete på havet. Med statyn och havet bakom blev föreställningen en magisk upplevelse. Det avslutades med vackra möten i tangomusik, där även dansare från Widelius dansstudio medverkade.

Förstora bilden

Bryggdansen i full gång.

Direkt efter bjöds det upp till Bryggdans med Kulturskolans lärarorkester. Rabbalshede Motionsbuggare och fler inspirerade par dansade på kajen som förr, då man ofta samlades just på denna brygga.

Minglet och mötena pågick medan cider serverades så att alla kunde skåla för kajen och dess skulptur. Gråskägg dök upp och sjöng sjömanssånger här och var i minglet och Peder Istad berättade om sitt arbete med skulpturen.

Förstora bilden

Pierre Hagström i På G.

Och så kom den ’välkända överraskningen’: Lasse Lundberg och Janne Gunér som spelade ”Fjällbacka skärgård” så att åhörarna kunde sjunga med. Föreningen för Fjällbacka stod för det och för kvällens sista attraktion, Coverbandet ”På G”. Ett band med hög musikalisk kvalitet och en förmåga utöver det vanliga att engagera publiken med till exempel allsång, firande av 101-årig kajbesökare och luftgitarrsspel för barnen. Dansstämningen på kajen fortsatte med partytåg, fri dans och barnens ohejdbara rörelseglädje. Vilken fest och vilken glädje!

Familjens Dag lördag 27 augusti

Under Familjens Dag bjöd Tanums Kultur & Fritid på en kreativ dag för alla barn och familjer. En barnkör från Grebbestadskolan med Agneta Cronholm öppnade med hjärtliga och hoppfulla sånger och Widelius dansstudio visade verkligen kraften hos de unga tjejerna i kustkommunen.

Dans av hjärtans lust från Widelius dansstudio.

Kulturskolans musiklärare spelade så de allra minsta fick dansa och sjunga med och Kulturskolans bildlärare Gunilla Falcks tält med stafflier och färger var fullt av sjudande kreativitet och levande bilder, som ska visas upp i kommunen vid senare tillfälle i höst.

Förstora bilden

Populär käpphästaktivitet.

Barn och föräldrar satt i bibliotekets kuddhörna, böcker lästes och lånades och tipsrundan var välbesökt. Hos Ung i Tanum rörde det sig hela tiden bland cirkusredskapen och hoppbanan och vid kajkanten rensade barnen havsbotten från skrot med sitt magnetfiske.

Magnetsfiske pågår vid kajen.

Sjöräddningen och Räddningsbilar tog emot besökare, Hornbore visade sitt vikingaskepp, som anlänt efter en lång roddtur i den vindstilla eftermiddagen och Skärgårdstjänst körde båtturer.

Restaurang Jetty erbjöd mat och dryck från sin food-truck på kajen. Till slut lekte Albin från föreningen Hornbore Ting roliga och kraftmätande vikingalekar med besökarna på kajen.

Människor lekte och njöt under två av årets sista riktigt varma sommardagarna. Såsom ska ske på en mötesplats. Nu ser vi fram emot många fler vackra möten på kommunens nya kajer!

Tekniken som gav allt ljud hög kvalitet båda dagarna sköttes av Thomas Lassehag på ”Ljud i väst”.

Fotograf: Robert Dahlberg