Har du sett svarta plastbitar?

Exempelbild

Runt en halv miljon små, svarta plastbitar har hamnat i havet, efter ett utsläpp från ett reningsverk i Danmark. Kontakta infovasterhavet@lansstyrelsen.se om du ser plastbitarna.

För några dagar sedan skedde ett utsläpp på cirka en halv miljon små, svarta plastbitar, så kallade biobärare, från ett reningsverk i Danmark. Plastbitarna tillhör en laxodling på danska västkusten.

Många frivilliga i danska Ringkøping i Skjerns kommun har varit med och plockat upp dem, men det är högst troligt att de som inte hamnat på danska stränder transporteras vidare till vår kust med strömmarna.

Plastbitarna är inte giftiga, men ändå ett stort problem eftersom det tar lång tid innan de bryts ned. De kan även bli mikroplaster eller ätas upp av fåglar och andra djur. Som privatperson kan du göra en insats och plocka med dig plastbitarna till en papperskorg – eller ännu bättre – lämna dem till plaståtervinningen.

Hör av dig till oss

Vi är tacksamma om du mailar oss på infovasterhavet@lansstyrelsen.se om du hittar plastbitarna längs västkusten. Skicka gärna med foto och plats.