Frivilliga resursgruppens första stora uppdrag

Från vänster: Robert Sjöholm, ägare av Heartbeat, Daniel Kratz, säkerhetssamordnare Tanums kommun och Silke Andersson, FRG-ansvarig.

Du som vaccinerat dig på Tanum Shoppingcenter togs emot och fick hjälp av medlemmar från Frivilliga resursgruppen (FRG). De är värdar och ser till att vaccinationerna flyter på så smidigt som möjligt och att trängsel inte uppstår. Detta är till stor hjälp för Heartbeat, vaccinatören.

- Därutöver har vi tre frivilliga från Tanums Frivilliga Resursgrupp som ansvarar för mottagandet av de som bokat tid, hjälper med hälsodeklaration med mera, berättar Robert Sjöholm, ägare av Heartbeat. Under onsdagen, som var öppningsdagen, var det ganska stressigt för alla som arbetade på plats. FRG tog sig an uppgiften och löste den fenomenalt. Tack vare dem kunde jag fokusera på att bereda doser och våra besökare fick sina vaccinationer i tid.

-När man tittar på de betyg som satts av våra besökare på vår bokningssida så slås man av hur nöjda de var med det bemötande de fick på plats. Jag är jättetacksam för att Tanums kommun kunnat erbjuda FRG:s stöd i denna historiska händelse, berömmer Robert.

Frivilliga Resursgruppen i Tanums kommun

FRG startade 2018 i Tanums kommun. FRG är ett koncept från Civilförsvars­förbundet och fungerar som en resurs i den kommunala krisberedskapen med kommunen som primär uppdragsgivare. FRG:s uppgift är att finnas till hands för kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas i utsatta lägen eller vid andra behov.

Sedan starten har gruppen haft ett större uppdrag, förra sommaren var de trängselvärdar på våra badstränder. De har också agerat skademarkörer under brandkårstävlingen 2019 mellan räddningstjänsterna i Tanum och grannkommunerna.

Silke Andersson, FRG-ansvarig

Silke Andersson, FRG-ansvarig

-Gemensamt för FRG-medlemmarna är ett samhällsengagemang och viljan att bidra vid påfrestningar och kriser i samhället, säger Silke Andersson, ansvarig för FRG i Tanums kommun. Som medlem i en FRG-grupp får du en grundutbildning som innehåller bland annat krisberedskap, brandskydd och första-hjälpen/HLR som är även nyttiga i den egna vardagen. Vi träffas, utbildas och övar regelbundet för att öka vår kompetens samtidigt som vi skapar nyttiga nätverk i kommunen och även i hela regionen.

FRG söker medlemmar, från 18 år och uppåt. Du som söker bör vara stresstålig och tycka om att samverka med andra människor. För att anmäla ditt intresse, kontakta Daniel Kratz, säkerhetssamordnare, 0525-181 10, daniel.kratz@tanum.se.

Vill du veta mer finns här mer information om Frivilliga Resursgruppen (civil.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vaccineringen på Tanum Shoppingcenter

Heartbeat, som är vaccinatör på Tanum Shoppingcenter, fick nuvarande vecka 2 748 doser. Under torsdagen den 10 juni fanns fyra injicerande sjuksköterskor på plats och en sköterska som beredde doserna.

Robert har ett tips till dig som ännu inte lyckats boka en tid!

-Avbokningar sker emellanåt och vi har reservlistor. Om inga lediga tider finns så kom förbi och skriv upp dig på reservlistan. Vår instruktion är att alla doser ska användas. Det lyckades vi med första dagen och hoppas på att även kunna göra framöver.

Vecka 24 blir det tyvärr färre doser, runt 1 000. Vaccination kommer då ske onsdag och torsdag kväll.

-Välkommen och håll avstånd när du besöker oss och tacka de som hjälper till, avslutar Robert.