Författaren Ida Andersen tilldelas vistelsestipendium i Tanums kommun

Ida Andersen

Tanums bibliotek deltar som ett av flera bibliotek i regionen i samarbetet AIR Litteratur med Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen (tidigare Kultur i väst och Västarvet). AIR litteratur ger bibliotek möjlighet att bjuda in författare och översättare till en månads vistelse i kommunen.

2021 har Tanums kommun bjudit in Ida Andersen som utöver flera diktsamlingar skrivit den historiska romanen I oxögat, om glasbrukens uppkomst i det småländska 1700-talet. Under oktober månad kommer Ida Andersen att bo och arbeta på Konstnärernas kollektivverkstad och göra ett framträdande i bibliotekets regi.

- Det känns jättekul, säger Kalle Dahlgren, bibliotekarie som arbetar med projektet. Det ger oss i kommunen en möjlighet att stärka vår roll som litterär plats. Norra Bohuslän har en rik litterär tradition och det är viktigt att fortsätta arbeta för det i framtiden. Ida Andersen är dessutom en mycket kompetent författare så det känns extra bra att hon har tackat ja. Och det är roligt att kunna fortsätta samarbetet med KKV.

Andra kommuner som deltar i samarbetet är Borås, Skara, Skövde och Åmål. Dessutom erbjuds flera författare ett residens på Villa Martinsson i Jonsered.

Mer information om samarbetet:
AIR Litteratur Västra Götaland – fem bibliotek satsar på lokala författarresidens - Förvaltningen för kulturutveckling (vgregion.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.