Everts Sjöbod vinner Årets Hållbarhetskliv - Tanum på prispallen igen

Frida Klang, Elenor Olofsson, Johan Trollnäs, Per Karlsson och Hanna Thorén Karlsson

Från vänster Frida Klang, Tanum Turist, Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare Tanums kommun, Johan Trollnäs VD DTAB, Per Karlsson och Hanna Thorén Karlsson, Everts Sjöbod.

Onsdagen den 22 juni överraskades Everts Sjöbod med blommor och diplom som vinnare av Årets Hållbarhetskliv för vårt delområde Fyrbodalsregionen.

Den glada överraskningen överlämnades av juryn för Fyrbodal representerad av Johan Trollnäs, tillsammans med turistchef Frida Klang från Tanum Turist och Tanums kommuns näringslivsutvecklare Elenor Olofsson.

Everts Sjöbod är ett ekoturismföretag som under lång tid utvecklat sin verksamhet helt i hållbarhetens tecken. De har tidigare prisats för sina initiativ både som pristagare av Tanums turistpris och på nationell nivå, som mottagare av Ekoturismpriset Grand Travel Awards. Redan 2007 blev företaget certifierat av Naturens Bästa.

-Så roligt att Everts Sjöbod uppmärksammas för ansvaret de tagit för näringens hållbarhet. De är värdiga vinnare av utmärkelsen, säger Elenor Olofsson.

Everts Sjöbods hela verksamhet och affärsidé är att ta kliv inom hållbarhetsklivets principer, naturen finns hela tiden i åtanke, inte minst med stort fokus på ”så lite onödig miljöpåverkan som möjligt".

Under 2021 lanserades utmärkelsen Årets Hållbarhetskliv av Turistrådet Västsverige, och förra året knep Tanum första platsen i båda kategorierna, kommunalt- och företagsinitiativ. Då var det Hållbar Skärgård och Minto Tingvall Eko som utsågs som vinnare i delområdet Fyrbodalsregionen.

-Vi är så stolta att Tanumsföretag står som vinnare, och vidare till final, i år igen! Det är verkligen ett kvitto på att vi har många ansvarsfulla och engagerade företag i kommunen, fortsätter Elenor.

Motivering lyder:
Everts sjöbod har genom tydliga strategier och medvetna beslut skapat en verksamhet som visar vägen för en hållbar besöksnäring. Med ett starkt fokus på den naturnära upplevelsen hela året, med en minimal påverkan på natur och miljö, har företaget skapat en eftertraktad produkt som är en stor tillgång för såväl destinationen Västsverige som det lokala näringslivet.

Juryn har bestått av Johan Trollnäs, VD DTAB, Anna Lärk Ståhlberg, Förbundsdirektör Fyrbodals kommunalförbund och Elke Sponholz, ägare Tingvall Eko.

Hållbarhetsklivet är Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring, där offentliga och privata aktörer agerar för att ställa om till ett hållbart samhälle.

Om Everts sjöbod

Hos Everts Sjöbod Grebbestad får gästerna uppleva genuina smak- och naturupplevelser i den Bohuslänska skärgården. Familjeföretaget har fast förankring i trakten och erbjuder både boende/B&B, saltstänkta upplevelser med skaldjursfiske samt läckra måltider i unik miljö. Enkla, naturnära upplevelser är bärande i framgångsreceptet. Everts sjöbod har systematiskt utvecklat sin verksamhet och har uppmärksammats i både nationell media, men framför allt internationellt, och blivit kända för sin unika helhetsprodukt.

Deras ambition är att fortsatt sträva för att ta ansvar för miljö, natur och kommande generationer.

Nästa steg i tävlingen

Under hösten går tävlingen vidare och vinnarna i Fyrbodalsregionen möter vinnarna i de andra västsvenska kommunalförbundsområdena. Utmärkelsen kommer att delas ut på Turistrådsdagen i november och går till ett företag och ett kommunalt initiativ som utmärkt sig särskilt i Hållbarhetsklivets anda under det senaste året.

Om urvalskriterierna

Enligt urvalskriterierna ska det kommunala initiativet eller verksamheten drivas på ett hållbart och innovativt sätt i linje med Hållbarhetsklivets grundläggande principer och vara ett föredöme i omställningen till ett hållbart samhälle.

De fyra principerna är:

  • Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt
  • Bra för både boende och besökare
  • Fler besökare när och där det inte är fullt
  • Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter

De nominerade behöver inte utmärka sig inom alla fyra principer, men får inte gå emot någon av principerna.

Läs mer om Hållbarhetsklivet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.