Ett besökssäkert Tanum - tillsammans för en trygg plats

Den 13 juni lättade Folkhälsomyndigheten på reserekommendationerna. Detta innebär att det är möjligt att åter resa inom landet för den som är frisk och symptomfri och att antalet besökare i Tanums kommun sannolikt kommer att öka i sommar.

- Företagen inom besöksnäringen i Tanum är många och oerhört viktiga för vår kommun, och visst är det så att många nog drog en lättnadens suck nu! Vi är glada att vårt näringsliv förhoppningsvis kan få återhämtning men det ställer höga krav på personligt ansvar hos besökarna och det innebär ett stort ansvar för verksamheter, regionen och kommunen att verka för att minimera risk för trängsel och smittspridning, säger Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare på Tanums kommun.

Tanum genomför en rad olika aktiviteter och åtgärder för att möta upp ett ökat besöksantal i sommar. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för att undvika att trängsel uppstår och se till att Tanum är en trygg plats att besöka, bo och verka i. Här är en översikt över insatser som kommunen förbereder och planerar inför sommaren 2020.

Tanum sätter fokus på att avstånd är omtanke

Tanums kommun har internt i organisationen samt i samverkan med företagsorganisationerna Tanum Turist och Företagarna Tanum arbetat med att ta fram åtgärder för att påminna om vikten av att hålla avstånd. Resultatet är till exempel skyltar på välbesökta platser som påminner allmänhet om vikten av att fortsätta tänka på att hålla avstånd. Väktare anlitas med uppdrag att agera trygghetsvärdar och påminna om vikten av att hålla avstånd. Kommunen har också utökat sittmöjligheter på offentliga platser och parkmiljöer för att med picknickmoduler avlasta uteserveringar, och uppmuntra till takeaway.

- Framförallt handlar det om att skapa förutsättningar att undvika trängsel. Vi påminner genom att skylta och har väktare under tider det kan bli mycket folk i rörelse. För oss är det oerhört viktigt att tillsammans med näringslivet göra så att Tanum blir en så trygg plats som möjligt för såväl våra invånare som de som vill besöka oss denna ovanliga sommar, fortsätter näringslivsutvecklare Elenor Olofsson.

ÅTGÄRDER:

Offentliga miljöer:

För ungdomar:

För föräldrar/barn:

För äldre:

För kommunal verksamhet: