En vecka fri från våld
Tanums kommun uppmärksammar den nationella kampanj- och aktivitetsveckan ”En vecka fri från våld” som pågår 18–25 november. Syftet med ”En vecka fri från våld” är att uppmärksamma våld i nära relationer som ett omfattande samhällsproblem och att sprida kunskap om hur vi tillsammans kan förebygga våld.
Veckan inkluderar även Orange day som infaller den 25 november, detta är dagen FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor.
Hela veckan
- Tanums bibliotek lyfter fram böcker om våld
- Ungdomsteamet uppmärksammar veckan genom kampanjen "Lite våld gör också ont" genom diskussioner och dialog med elever kring det lindriga våldet. Information kommer också att skickas hem till vårdnadshavare. Här kan du läsa mer om kampanjen.
Program
Onsdag 20 november:
Brottsofferjouren bjuder in till ett digitalt lunchseminarium klockan 12.00-13.00 med fokus på barn och unga. På Brottsofferjourens hemsida kan du läsa mer om seminariet med fokus på barn och unga. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Torsdag 21 november:
Brottsofferjouren bjuder in till ett digitalt lunchseminarium klockan 12.00-13.00 med fokus på våld i nära relationer. På Brottsofferjourens hemsida kan du läsa mer om seminariet om våld i nära relationer. Länk till annan webbplats.
Torsdag 21 november:
Föreläsningen "Våldet går inte i pension" syftar till att förbättra stödet för våldsutsatta äldre och synliggöra de olika former av våld de kan utsättas för.
Föreläsningen sker på Futura i Tanumshede klockan 14.00-15.30. Vi bjuder på kaffe och kaka från 13.30. Var vänlig anmäl till folkhälsostrateg lillan.fahlstedt@tanum.se alternativt 0528-185 13. Föreläsningen arrangeras i samarbete med Strömstad kommun, ABF och Studieförbundet Vuxenskolan.
Fredag 22 november:
Ungdomens hus och ABF bjuder in till kväll där du mellan klockan 17.00-20.00 på Ungdomens Hus i Tanumshede får möjlighet att lära dig att podda. Abdullha Alsalem besöker oss och lär ut. Samtalet kommer ske utifrån temat våld. Anmälan görs av vårdnadshavare till gunilla.palm@abf.se Rubrik: PODD Tanum
Vad är våld?
Våld i nära relation förekommer oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet, funktionsförmåga och ålder. Våld finns i olika former och kan ha olika uttryck, nedan följer exempel på olika former av våld.
Fysiskt våld: kan exempelvis innebära knuffar, slag, sparkar, stryptag eller kvävningsförsök till användandet av olika vapen. Det är vanligt att förövaren medvetet riktar våldet på särskilda delar av kroppen så att blåmärken samt andra skador inte ska upptäckas av utomstående.
Psykiskt våld: kan innebära hot, kontroll, nedsättande ord, känslomässig utpressning, stalkning och andra trakasserier. Det är även vanligt att hot riktas mot barn, husdjur och nära vänner.
Sexuellt våld: kan vara påtvingande av sexuella handlingar, våldtäkt, att tvingas titta på porr mot sin vilja.
Materiellt och ekonomiskt våld: kan bestå av materiell skadegörelse. Förövaren kan även ta kontroll över ekonomin och materiella tillgångar för att öka isoleringen, utsattheten samt göra det svårare för den utsatta att lämna relationen.
Latent våld: kan vara stark ilska och aggressivitet som är inbunden och visar sig i kroppshållning och kroppsuttryck och som skapar rädsla, upplevs som ett hot om våldsamma konsekvenser och/eller påminner om tidigare erfarenheter av fysiskt våld.
Försummelse: kan vara aktivt försvårande av vardagen för personer som är beroende av omsorg på grund av funktionsnedsättning eller ålder. Exempel så kan det innebära att medvetet ge felaktig medicinering, bristande hygien, otillräcklig föda eller att lämna någon utan tillsyn längre perioder.
Digitalt våld: kan innebära övervakning, trakasserier eller kontroll genom mobil eller sociala medier. Det kan exempelvis handla om att läsa meddelanden, kräva att få veta lösenord, ha koll på vilka appar som finns i mobilen, sprida eller hota att sprida intima bilder eller videos.
Hjälp och stöd
Känner du oro för att en vuxen eller ett barn upplever våld i hemmet kan du göra en orosanmälan. Orosanmälan kan antingen göras via telefon 0525-180 00 eller via kommunens e-tjänst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mottagnings- och utredningsavdelningen kan erbjuda rådgivning och olika former av stödinsatser, de har ett särskilt ansvar för barn som bevittnat våld i nära relationer. Läs mer om våld och hot eller ring 0525-180 00.
- Utanför kontorstid kan socialjouren kontaktas på telefon 0522-69 74 44
- Kvinnofridslinjen 020-50 50 50
- Manslinjen 020-80 80 80
- Brottsofferjouren: 0200-21 20 19
- BRIS 116 111
Exempel på hur Tanums kommun arbetar med våld i nära relationer
Nedan följer exempel på aktörer i Tanums kommun som på olika sätt uppmärksammar våld i nära relationer.
Brottsofferjouren Fyrbodal
Tanums kommun har ett avtal om idéburet offentligt partnerskap med Brottsofferjouren Fyrbodal med syfte att säkerställa att brottsoffer, vittnen och anhöriga i Tanums kommun erbjuds hjälp och stöd. Brottsofferjouren är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Brottsutsatta kan vara anonyma i kontakten med oss, stödet är kostnadsfritt, vi har tystnadslöfte och ingen polisanmälan krävs. Brottsofferjouren har omkring 70 lokala jourer runtom i landet med sammanlagt cirka 1 300 volontärer.
Läs mer om Brottsofferjouren Fyrbodal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tanums Bostäder
Tanums Bostäder arbetar med Huskurage, en våldspreventiv metod som förebygger och förhindrar våld. Metoden uppmanar allmänheten att agera om man misstänker att någon far illa i sitt hem. Här finns mer information om Huskurage Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vid oro för våld hos granne:
- Knacka på hos grannen.
- Vid behov – hämta hjälp av andra grannar.
- Ring Polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.
Det kan vara livsavgörande att knacka på.
Vill du inte stå kvar själv, hämta hjälp och ring polisen. Att knacka på kan räcka för att stoppa pågående våld. DU KAN RÄDDA LIV!
Vid oro för att barn utsätts för våld eller att vårdnadshavare på annat sätt brister i sin omsorg gentemot sitt/sina barn; kontakta socialtjänsten och gör en orosanmälan.
Information om Huskurage finns i alla Tanums Bostäders trapphus. Informationen ges också vid hyresgästträffar och utöver det får alla nya hyresgäster ”Huskuragemetoden” i sin inflyttningspärm.
”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” – modet att agera, visa civilkurage skapar tryggare hem. Tillsammans är vi starka!