Digitalt samverkansmöte för företagare, 19 maj

Tisdag 19 maj hölls ett femte samverkansmöte med företag med anledning av Corona-viruset.
Som vanligt bjöds det på en lägesrapport från kommunens verksamheter och de deltagande företagen.

Många företag har i dessa tider frågor av juridisk karaktär. Med anledning av detta var Anders Nilsson, advokat på Advokatfirman Lindahl, gäst på mötet.

Företag kan ha problem med bland annat försenade leveranser, leveranser från andra länder, oförutsedda kostnader, uteblivna betalningar eller kanske att anställda inte kan ta sig till arbetsplatsen. Anders höll en kort föreläsning kring juridiska frågor som är viktiga att beakta i rådande situation, bland annat när det gäller avtal och hur man kan tolka force majeure i samband med Corona.

Anders gav råden att om du råkar ut för force majeure eller själv har behov av att åberopa det, så var noga med att utvärdera omständigheterna. Kontrollera dina avtal, ofta finns det klausuler i avtal som reglerar detta, och hur den är författad i ditt avtal. Han tipsade också om att undersöka dina försäkringar, vissa försäkringar täcker kostnader med anledning av force majeure.

Här kan du se ett klipp på 20 minuter från mötet.

Advokatfirman Lindahl har på uppdrag av Tanums kommun sammanställt en lathund kring de stöd regeringen presenterat för företagen. I lathunden hittar du fakta om alla stöd och hur och när du kan söka. Det finns även länkar till mer information hos respektive myndighet.

Nästa digitala samverkansmöte sker tisdag 2 juni klockan 16.00. Då gästas vi av Sara Olsson, kommunpolis.

Kontakta näringslivsutvecklarna, naringsliv@tanum.se, om du vill vara med, så får du en länk till mötet.