Dags att skrota båten?

Exempelbild

Har du en båt som du vill bli av med? Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att fram till årsskiftet finns det möjlighet att få bidrag för att skrota uttjänta båtar. Båten ska vara mellan tre och tolv meter lång och väga mellan 200 kg och 3 ton.

Havs- och vattenmyndigheten har i februari 2022 meddelat att de skjuter till 3 miljoner kronor för det nationella insamlingssystemet för insamling och återvinning av fritidsbåtar, båtretur.se Länk till annan webbplats., för att fler ska kunna skrota uttjänta fritidsbåtar.

Skrotningsbidraget är tidsbegränsat fram till den 31 december 2022 och det är först till kvarn som gäller.

Den som äger en båt är ansvarig för att skrota båten när den inte används längre. Tyvärr ser vi ibland övergivna båtar runt om i naturen. Det är inte tillåtet att ”skrota” sin båt genom att lämna den i naturen. En övergiven båt kan släppa ifrån sig skadliga ämnen som skadar både djur och natur. Även markägaren har ett ansvar. Ligger det en båt på din mark, är du skyldig att agera och få bort båten. Vet du inte vem ägaren av båten är kan du kontakta polisen. De kan se om båten är anmäld stulen eller lokalisera ägaren. Hittar du en övergiven båt på allmän plats kan du även höra av dig till kommunen.

Läs mer här: https://batmiljo.se/batliv/skrota-baten/