Avtal om ny räddningsstation och ambulansstation i Tanums kommun

Exempelbild

I onsdags undertecknade Tanums kommun avtal med byggentreprenören NCC för byggnation av ny räddningsstation och ny ambulansstation. De nya stationerna är en viktig pusselbit för att bibehålla trygghet, säkerhet och omtanke för invånarna i Tanums kommun.

- Det känns mycket bra och skapar trygghet att vi kan säkra för både räddningstjänst och ambulans i vårt geografiska närområde. Vi är en kommun på tillväxt och det är viktigt att vi kan erbjuda kommunala service till oss som lever och verkar här. Detta är en av våra största investeringar just nu som nu som blir verklighet. Detta har vi planerat för länge, säger Liselotte Fröjd (M), kommunstyrelsens ordförande.

God arbetsmiljö

Blåljusstationerna ersätter den gamla stationen där båda verksamheterna befinner sig i dagsläget och byggs för att kunna fungera under många år framöver. Räddningsstationen byggs enligt modellen ”Friska brandmän” som handlar om att hantera och rengöra använd skyddsutrustning separat enligt särskilda rutiner. Syftet är att minska mängden skadliga ämnen i brandmännens vardag och även omklädningsrum och förvaringsskåp har extra mycket ventilation.

- En ny räddningsstation är efterlängtad och nu kommer vi kunna erbjuda en station utformad enligt rutinerna för ”Friska brandmän” med en säker arbetsmiljö. Det känns verkligen bra, säger Gunnar Ohlén, räddningschef i Tanums kommun.

Två blåljusstationer

Den nya räddningsstationen kommer att omfatta cirka 2250 kvadratmeter och ambulansstationen omfattar ca 450 kvadratmeter. Uppdraget genomförs i samverkan, där byggentreprenören NCC i ett första skede tillsammans med Tanums kommun ska planera, budgetera och projektera bygghandlingar för att ta fram en målkostnad för uppdraget. Detta arbete påbörjas omgående.

- NCC har stor erfarenhet av liknande projekt och vår förhoppning är att vi ska kunna teckna ett fas 2 avtal och gå in i produktionsskedet senare i år. Vi ser fram emot att tillsammans med Tanums kommun skapa ändamålsenliga lokaler, säger Joakim Antonsson, affärschef NCC Building Sverige.

Gestaltningsförslag av ny räddningsstation i Tanumshede

Gestaltningsförslag av ny räddningsstation i Tanumshede

Gestaltningsförslag ambulansstation Tanumshede

Gestaltningsförslag av ny ambulansstation i Tanumshede