Rabbalshede

Rabbalshede Folkets Park

Bygden kring Rabbalshede har en lång historia. Genom området gick Kungsvägen från Oslo till Kungälv. Tingsplatsen låg här och när gästgiverisystemet infördes öppnades ett sådant i anslutning till Rabbalshede gård.

Rabbalshede är mest känt för de två årliga marknaderna.

Rabbalshedes historia

Rabbalshede ligger i en traditionsrik bygd och finns omnämnt som en viktig knutpunkt redan på 1300-talet - då låg häradets tingsplats här. Troligen fanns tingsplatsen norr om den nuvarande tätorten. Senare tillkom ett gästgiveri vid Rabbalshede gård.

Det samhällsområde som finns idag växte fram i början av 1900-talet i samband med att järnvägen drogs fram genom Bohuslän och ett stationshus uppfördes i Rabbalshede. Bebyggelsen är numera huvudsakligen belägen kring järnvägsstationen och E6:ans äldsta sträckning.

Namnet Rabbalshede

Ortnamnet (1346 Rambadzheidhi) anses innehålla ett från kontinenten inlånat mansnamn Ragnbaldr eller Raginbald. Efterleden är en form av hed.

Rabbalshede idag

Rabbalshede är kanske mest känt för sin marknadsplats strax norr om samhället. Rabbalshede marknad, som arrangeras vår och höst, är en begivenhet med lång tradition som lockar många besökare

Om Rabbalshede marknad  på

Vid södra infarten till samhället ligger Folkets Park. Vid motorvögsmotet norr om samhället ligger Rabbalshede Krafts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. huvudkontor.

Karta över Rabbalshede

Karta över Rabbalshede

Näringsliv i Rabbalshede

Kring stationsområdet ligger flera verksamheter som bilverkstad, pallfabrik, lager- och grossistförsäljning. Söder om skolan finns ett snickeri och strax utanför samhällsområdet ligger en pallfabrik, Aven Pallen AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det finns även ett stenhuggeri som numera ingår i Bohusläns Kooperativa Stenindustri.

Under 2008/2009 byggde Rabbalshede Kraft Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sitt huvudkontor vid motet norr om samhället. Företaget har bland annat uppfört vindkraftverken på Huds moar, strax norr om Rabbalshede.

Offentlig service i Rabbalshede

Grundskola F-6
Fritidshem
Familjedaghem
Miljöstation, Återvinningsgården
Återvinningscentral

Historiska länkar

Ur Pehr Kalms Västgöta och bohuslänska resa (Rabbalshede)

Fler länkar

Rabbalshede Folkets Park Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tanums e-museum

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Informationsavdelning

0525-181 24

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede