Historier och minnen under ett sekel från Rörane i Bullaren

Hjördis Ivarsson

Boken Historier och minnen under ett sekel från Rörane i Bullaren kom ut till julen 2008 och skildrar livets gång i Rörane.

Boken innehåller naturskildringar från Röraneområdet i Bullarbygden som ligger på östsidan Bullarsjöarna, den handlar också om mycket annat:

  • När Bullarsjöarna var en trafikled med båttrafiken som var det förnämsta kommunikationsmedlet i början på 1900-talet och in på 1920-talet.
  • En historisk berättelse från Olsborg, ett fornminne som ligger på en höjd som kallades för Slottsberget har varit en mycket betydande plats, det är historiskt dokumenterat och har en dramatisk och spännande historia från 1500-talets oroliga tid.
  • om "Julagillet på Olsborg", julaftonen 1504 som blev en otäck tillställning, när danskarna smög över isen i vita kåpor och överrumplade soldaterna i borgen.
Ingeborg Eriksson

Läsaren får även följa med i Ingeborg Erikssons (bilden till höger) minnen från sin uppväxt på föräldrahemmet Rörane där hon föddes, som speglar hur livet var på en en lantgård i början på 1900-talet.

Boken är baserad på hennes berättelser om livet förr i tiden med glädje, tragedier, arbete under vår och sommar, ur en kvinnas vardag. Läs hennes detaljrika berättelse om sin morfars begravning, och om "sockenega" som användes av kyrkfolket till och från Naverstads kyrka som ligger på västsidan sjön. Ingeborg gick bort i januari 2008, 96 år gammal.

Hennes berättelser har kompletterats med egna texter och foton, som kan vara intressanta att läsa för ung som gammal, om man vill ha kunskap om ett liv långt från dagens stressiga och tekniska samhälle.

Bilderna är lånade från privatpersoner och från Bullarebygdens hembygdsförening, samt mina egna naturbilder som visar hur vacker Bullarebygden är.

Hjördis Ivarsson

Södra Bullaresjön från Olsborg

Ett par kapitel från boken:

Boken finns att beställa/köpa hos:

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Informationsavdelning

0525-181 24

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede