Visarkivet

Bakgrund till Visor i Tanum

Visor i Tanum är ett försök att visa en del av de visor som sjunges eller har sjungits i Tanum.

Projektet började med att Musik i Väst och DAG (Dialekt-, ortsnamns och folkminnesarkivet) tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan genomförde  en visinsamling i Tanums kommun under 2007. Liknande insamlingar har gjorts i andra bohuslänska kommuner.

Det insamlade materialet var mycket omfångsrikt, tyvärr saknades ofta melodierna. Vid närmare genomläsning av det insamlade materialet framkom också att en stor del nyare och allmänt kända visor saknades. Dessa och annat kompletterande material har under hösten 2008 och våren 2009 insamlats av Sven Alfredsson på uppdrag av Tanum kultur och fritid.

Den samling som nu presenteras innehåller ett brett urval av både äldre och nyare visor. Här finns skillingtryck och här finns visor av Lasse Lundberg. En del visor är “snälla" och andra är lite vågade. Många visor är skrivna på dialekt. Några är korta och några är väldigt långa.

Materialet finns presenterat i två versioner dels en fullständig tryckt version (för beställning se nedan) dels en digital version "Visarkivet". Den digitala versionen innehåller något färre visor.

Förhoppningen är att visorna på det här sättet sjunges och läses och därigenom får en chans att leva vidare och att nya tillkommer.

Så här gör du

I Visarkivet finns nerskrivna texter och noter. För att kunna se texten och noterna samt spela upp en enkel version av melodin så behöver du ladda ner och installera ett litet "insticksprogram". Anvisningar om hur detta görs finns under länken "Hjälp om visarkivet" ute i högerspalten.

I flera fall finns visan också som uppspelbar mp3-fil. Då finns en text som innehåller "mp3" strax över notbladet. Den texten är en länk. Klicka på länken och låt den i datorn installerade mp3-spelaren spela upp.

Rätt att använda material från Tanums visarkiv
Du kan fritt ladda ner mp3-filer från Visarkivet till din dator eller spelare för personligt bruk. För rätten till reproduktion av materialet (ljud, text eller noter) i massupplaga eller för kommersiellt bruk skall överenskommelse göras med respektive upphovsrättsinnehavare.

Information om beställning av den tryckta versionen av Visor i Tanum

Den tryckta versionen av "Visor i Tanum" (utgåva nr 2) innehåller 155 visor och trycks enligt "Print on demand"-metoden. Storleken är 24x30 cm och vikten är 720 gram. Pris: 250 kronor (porto tillkommer).
 
Distribution och försäljning sker genom RGT Kontorsmiljö, Ralf Tibbling, Riksvägen 122, 457 31 Tanumshede, telefon 0525-292 08, 070-743 59 05, e-post ralf@ateljealma.se, www.ateljealma.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Informationsavdelning

0525-181 24

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede