Memma

Memma

Tanum har två vänorter i Finaland, Gustafs och Merimasku, därifrån kommer detta traditionella finska recept.

Memma (på finska mämmi) är en traditionell finländsk rätt huvudsakligen gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap. Rätten har en mycket karaktäristisk konsistens och färg och äts vanligtvis med mjölk eller kaffegrädde och strösocker.

2 l vatten
8 dl rågmjöl
3 dl malt

1 tsk salt
1 dl sirap
1 msk pomeransskal

Värm vattnet till ca 60 grader. Tillsätt rågmjöl och malt. Låt stå varmt utan att koka i 3 timmar.
Låt koka upp 5-10 minuter. Tillsätt salt, sirap och malet pomeransskal. Häll i en ugnsfast form.
Grädda 3 timmar i 175 grader. Rör under de första två timmarna om var 15 minut.
Låt svalna. Servera med socker och grädde.