Mustig höst- och vintergryta

Stora Hotellet

1 st. gul lök
2 st. vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 st. färsk chili (eller 1 tsk chilipeppar)
4 msk tomatpuré
tabasco
4 dl vitt vin
½ dl hummerfond koncentrat
5 dl Creme fraiche
2 msk. hackad dill
2 msk hackad gräslök
2 st. morötter
2 st. palsternacka
6 st. medelstora potatisar
600  gr fisk (skuren i bitar)

Grunden till grytan
Hacka upp löken, vitlöksklyftorna, paprikan, chilin(tag bort kärnorna).
Fräs detta i en kastrull, på med tomatpurén och fräs ytterligare. Slå på vinet, hummerfonden, krossade tomaterna och ett par droppar tabasco och låt koka ihop i ca 10 minuter på medelvärme. Rör ner creme fraiche, dill och gräslök.
 
Grönsakerna
Skär morötterna, palsternackan och potatisen i lagom bitar ca 1-2 x 1-2 cm.
Lägg upp på ugnsfast form och på med lite olja, salt, peppar och ett par nypor socker.
Sätt in i ugnen på 200 gr i ca 20 minuter.
 
Detta recept är beräknat för 4 personer och kan förberedas dagen innan genom att grunden kokas och att grönsakerna rostas.
Dagen det serveras kokas grunden upp, lägg i grönsakerna och sedan fisken.
Sjud detta i ca 8-10 minuter eller tills fisken är klar
 
Vill man ha en mildare gryta så tar man bort chilin och tabascon
 
Smaklig måltid!

Jorden runt på 23 rum, det kan man uppleva på Stora Hotellet i Fjällbacka. Inte ens Sydkinesiska sjön eller Karibiska havet kan i skönhet mäta sig med Fjällbackas skärgård, lär en kapten ha sagt. Hotellet präglas av havet och kustbornas liv. Vi har inga salar för 100-tals sittande, men vi har desto mer utrymme för lugnet som krävs för att locka fram de goda tankarna. Här bjuder vi på en god fiskgryta.