Josefinas fisk- och skaldjurssoppa

Josefina W Pensionat och Restaurang

Ingredienser
1 kg kokta havskräftor
1 gul lök i klyftor
1 stor morot i bitar
1 liten bit rotselleri
1/2 fänkål i bitar (kan uteslutas)
några persiljekvistar
2 msk matolja
1/2 fiskbuljongtärning
ca 2 liter vatten
3 dl torrt, vitt vin
salt och peppar
2 dl vispgrädde
ev hummer- el skaldjursfond på flaska

Tillbehör
1 palsternacka
1 morot
1 bit purjolök (det gröna)
4 tunna skivor chevre
4 skivor formbröd
4 små torskbitar (gärna lättrimmade,
d v s saltade en stund innan de läggs i kokvattnet)
4 små bitar av rödtunga
4 små laxbitar eller annan fisk
kräftstjärtarna

Så här gör du:
Ta vara på kräftstjärtarna och ta bort undre delen av huvudena, så att gälarna följer med. Krossa sedan skalen så blir de lättare att hantera i grytan. Låt grönsakerna svettas en stund i matoljan. Lägg sedan ner kräftskalen. Tillsätt buljongtärningen och vatten så det täcker skalen. Låt koka upp. Sjud i 15-20 minuter. Låt svalna och sila ifrån buljongen. Fortsätt koka buljongen tills det återstår cirka 8 deciliter vätska. Tillsätt vinet och smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda igen tills vinet kokat in något.
Tillsätt grädden och smaka av.
Om ytterligare skaldjurssmak önskas tillsätt lite skaldjurs- eller hummerfond. Finstrimla palsternackan, moroten och purjolöken. Lägg chevren på formbröd och gratinera i ugnen i 200 grader tills den fått fin färg.
Precis före servering: Pochera (sjud försiktigt) fiskbitarna i saltat vatten tills de är precis genomkokta. Koka grönsakerna cirka 1 minut i lättsaltat vatten. Om du vill ha kräftstjärtarna varma kan du lägga dem en stund i den heta soppan innan du lägger upp rätten.
Lägg upp grönsaker, kräftstjärtar och fiskbitar vackert i djupa tallrikar. Häll soppan runt om. Servera toasten till. Njut.

Kommentar:
Vill man göra det ännu enklare (och billigare) kan man använda 1 dl skaldjursfond på flaska i stället för kräftskal.

Josefina W Pensionat & Restaurang

Josefina Wlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ligger vid Ingrid Bergmans Torg, med utsikt över Fjällbackas hamn från såväl restaurang som de flesta rum. Här finner ni en mysig restaurang, som serverar dagens lunch på vardagarna och har öppet för à la carte på kvällar och helger. Vi har öppet alla dagar året runt.