Fiskgryta från Tanums Gestgifveri

Fiskgryta

Denna saffran- och vitlöksdoftande fiskgryta är huset specialitet och den har varit ett uppskattat inslag på vår meny i över trettio år.

Såsen

Fräs hackad purjo och gul lök. Tillsätt krossade tomater, vitt vin och fiskbuljong. Koka upp och red med beurre manié. När såsen tjocknat späd med lite grädde. Smaka av med saffran, pressad vitlök, salt och peppar.

Fisken

Skär grytbitar av olika sorters färsk fisk, vad som finns för dagen (t ex torsk, marulk, lax, lubb. rocka, skoläst, kummel) två till tre sorter är lagom. Sjud fisken i sakta kokande saltat vatten.

Servera

Låt fiskbitarna rinna av. Lägg dem i en karott och slå över såsen. Beströ med hackad persilja och garnera gärna med nykokta musslor. Servera med ris.

I Tanum finns långa traditioner när det gäller matlagning. På Tanums Gestgifverilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Tanumshede har det lagats god mat i mer än 300 år. Gestgifveriet har varit i drift ända sedan 1663 då Björn i Hee fick gästgivarrättigheter. Familjen Öster tog 1969 över gestgifveriet, först med Steinar och Règine Öster och sedan 1998 sonen Mikael Öster, den 24:e gestgivaren i ordningen.