Porterstek på älgkött

1,5 kg benfirtt älgkött (stek)
1 flaska Porter
½-1 dl outspädd svartvinbärssaft eller ½ dl svartvinbärsgelé
1 dl kinesisk soya
1 tsk timjan
5-6 enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 stor gul lök

Lägg köttet i en stor gryta. Häll över Portern, soya, saft eller gelé, buljong och den skurna löken. Låt koka/sjuda i cirka 1½-2 timmar. Vänd steken efter halva tiden. Koka tills köttet är mört. Låt köttet ligga i skyn en liten stund innan tranchering. Sila skyn. Blir cirka 8 dl sky som används till sås.

Sås
8 dl sky
5 msk maizenamjöl
2 dl grädde, gärna mer

Blanda mjölet med lite vatten och häll i skyn. Vispa ordentligt och låt koka en stund. Häll på grädden till bra konsistent. Går även att späda med vatten om smaken är för stark eller för konsistensens skull.

Servera med potatis, gelé och färska och kokta grönsaker. Mycket gott!