Lamb með bakaðri kartöflu og rótargrænmeti (Lammkotletter med bakad potatis och rotfruktspytt)

Centrum i Hólmavik på Island

För fyra personer:
lammkotletter
åtta stora bakpotatisar
två morötter
en halv purjolök
en liten gul lök
en halv palsternacka
en halv kålrot  

Salta och stek lammkotletterna gyllenbruna i smör i en gjutjärnspanna.
Tvätta potatisen, picka dem med provnål eller gaffel, baka dem på  en tallrik i mikrovågsugn på full effekt ca 10 minuter.  Låt potatisarna vila 2-3 minuter.
Rotfruktspytt: Skala lök, potatis och rotfrukter. Finhacka löken och  tärna resten. Stek alltsammans ca 20 min i smör och olja, gärna i  panna med släpplättbeläggning, tills allt mjuknat. Tillsätt kycklingfond och persilja. Smaka av med salt och peppar.

Hólmavik är en liten stad på västra Island. Där bor ca 400 invånare. Hólmavik är en av Tanums kommun vänorter.