Vitlyckelingon med havretäcke

Surt och sött i denna saftiga kaka som täcker en hel långpanna.

300 g smör
2 ägg
9 dl vetemjöl
3 dl socker
6 tsk bakpulver

4 dl rårörd lingonsylt

4 dl havregryn
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smält smör

Värm ugnen till 200 grader. Rör smöret smidigt. Vispa ned ett ägg i taget. Blanda mjöl, socker och bakpulver och rör ner i smörblandningen. Platta ut smeten med en mjölad hand i en smord långpanna. Bred ut lingonsylten över kakan. Blanda havregryn med socker, vaniljsocker och det smälta smöret. Strö allt över lingonsylten.
Grädda kakan i cirka 20 minuter på nedersta falsen (200 grader).
Låt svalna och skär sedan i rutor av önskad storlek.

Hällristningar vid Vitlycke

I Tanums världsarvsområde ligger Vitlycke museum, ett informationscentrum för hela världsarvsområdet.Här finns utställningar, rekonstruerad bronsåldersgård, bildspel, butik och café/restaurang. I restaurangen serveras beroende på säsongen lättare varma och kalla rätter, smörgåsar och kaffe med dopp. Menyn präglas av årstidens produkter och rena närproducerade råvaror.

www.vitlyckemuseum.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster