Tre sorters kola

Rivalkola

½ liter mjölk 3%  (el. gammaldags, fetare mjölk som brukar finnas i juletid)
2 ½ dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk kakao
 
Koka kraftigt till en simmig lag, ca 30 minuter. Tillsätt därefter:
 
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
ev 2 msk glukos för att motverka att smeten sockrar sig (Dansukker tillverkar den nu, till bra pris)
Några droppar ättiksprit kan också tillsättas mot slutet.
 
Fortsätt koka, ca 45 minuter till 120-122 grader

Tips
Kolan bränns lätt mot slutet, så när temperaturen når ca 115 grader (inte mer):
Häll upp kolasmeten i en ugnsfast glas- eller keramikform som värmts upp med hett vatten (så att den inte spricker av den heta kolasmeten).
Fortsätt koka kolan i mikron på högsta värmen. Jag brukar köra 2-3 minuter åt gången och kolla temperaturen däremellan. Obs, det går fort mot slutet.
Ibland så sockrar ("skär") sig smeten, häll då i några droppar ättiksprit och rör ordentligt så att smeten blandar sig.
 
Använd digital termometer och sluta koka vid 120-122 grader, då blir kolan garanterat lagomt mjuk. Häll upp i form klädd med bakplåtspapper.

Lakritskola

2 ½ dl grädde
250 g socker
2 ½ msk sirap
1 msk flytande glukos
25 g smör
½ lakritsstång, krossad
 
Blanda alla ingredienserna i en kastrull och sjud tills temperaturen når 120 grader.
 
Om kolasmeten sockrar/skär sig mot slutet, tillsätt lite mer glukos och rör ordentligt tills smeten är slät och fin igen. Häll upp i en liten form klädd med bakplåtspapper.
Använd digital ugnstermometer, fungerar mycket bra.

Fjällkonfekts kola

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 g smör
100 g Marabou ckoklad ( ljus + ev lite kakao)
 
1.  Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull
2.  Koka och sjud till 120 grader
3.  Rör i smör
4.  Koka ytterligare 2 minuter
5.  Ta kastrullen från värmen och rör i den hackade chokladen
6.  Häll upp kolasmeten i en form ca 20-25 cm, klädd med bakplåtspapper
 
Om kolasmeten sockrar/skär sig mot slutet, tillsätt lite glukos eller några droppar ättiksprit och rör ordentligt tills smeten är slät och fin igen. Använd digital ugnstermometer.