Tunnbröd från Ljungbytorp

Mjukt tunnbröd

50 gr smör
1 l mjölk
50 gr jäst
2 msk sirap
1 msk mald fänkål
1 msk salt
5 dl rågsikt
ca 1,7 l vetemjöl
2 tsk hjorthornsalt
 
Smält smör och tillsätt mjölken. Värm till 37 º . Smula jästen och tillsätt degspadet, sirap, salt, kryddor, rågsikt och en del av vetemjölet. Arbeta degen, låt den jäsa till dubbel storlek. Tillsätt hjorthornsalt. Arbeta upp degen och dela den i 10 - 20 delar, beroende på hur den skall gräddas. Gör runda bullar som får jäsa mellan bakdukar.
Kavla ut bullarna med slät kavel och kruskavel till kakor som naggas och gräddas antingen i vedugn, elektrisk häll, vanlig ugn i 275 º  eller i torr, het stekpanna på spisen.

Hårt tunnbröd

100 gr smör
5 dl mjölk
½ pkt jäst
2,5 dl grovt rågmjöl
2,5 dl kornmjöl
2,5 dl grahamsmjöl
vetemjöl
1 tsk bikarbonat
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 º. Arbeta ihop degen och låt jäsa 2 - 3 tim. Dela degen i 15 - 25 delar beroende på gräddningssättet.
Gör bullar (ämnen) och låt jäsa.
Kavla ut så tunt du kan och grädda på samma sätt som det mjuka brödet.

Gårdarna Ljungbytorp, Ljungby, Rungstung, Sotorp, Ryk, Kyrkoryk, Tegneby, Gerum och Björneröd anordnar sedan 1992 en särskild julmarknad, Gårdarnas julmarknad.
Utbudet på marknaden är lokal mat av olika slag, slöjd, konsthantverk och kultur.
De flesta som var med från början är fortfarande med men nya har kommit till och i år medverkande cirka 30 utställare.

Från början var den vedeldade bakugnen en dragningskraft och vi bakar fortfarande i den.
I bakugnen bakar bland annat Berit Carlsson ett härligt julbröd.

På gården i Ljungbytorp säljer Berit och Henry Carlsson också produkter från egenodlade hallon, rabarber och havtorn, bland annat marmelader, sylt och saft. Ni som är intresserade av att köpa produkter från Ljungbytorp kan kontakta Berit eller Henry på telefon 0525-130 88.