Grahamsbröd som på vikingatiden

I hjärtat av Norra Bohuslän, vikingarnas Ranrike, ligger Hornbore by. Vid den sägenomsusade gamla tingsplatsen, nedanför slottsklippan, möts himmel och hav i en unik kulturhistorisk miljö. I Hornbore by får du både spännande aktiviteter och en rofylld naturupplevelse. I Horbore by kan du baka ditt egna vikingabröd, äta hornborekorv, rökt makrill, pajer, pannkakor med grädde och sylt samt dricka, flädersaft, öl eller arabisk svartdricka från Särkland (eller kaffe som vi brukar kalla svartdrickan nu för tiden ....).

Brödet i Hornbore by bakas av grahamsmjöl, vatten och salt.
Pröva gärna själv att göra ett bröd som kanske smakar som brödet gjorde på vikingatiden. Vill man ett luftigare bröd tillsätter man jäst, smaksätt gärna med lite honung.

50 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
1 dl honung
12- 15 dl grahamsmjöl (det går bra att ersätta den el av grahamsmjölet med en lika stor del rågsikt/rågmjöl)

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten. Låt det bli fingervarmt (37°). Häll vätskan över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt salt, honung och mjöl tills degen inte är allt för kladdig. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Kakor: Dela degen i fyra delar och kavla ut dem till runda kakor. Lägg dem två och två på bakplåtar. Nagga dem lite med en gaffel. Låt degen jäsa ytterliggare övertäckt med bakduk i ca 40 minuter. Grädda brödet mitt i ugnen i 200° ca 15 minuter tills de fått fin färg. Låt brödet svalna på galler under en bakduk.