Adventsfika

Två recept på riktigt goda kakor till glöggen och adventsfikat.

Knäckiga kryddkakor

Knäckiga kryddkakor

Ett segknaprigt alternativ till adventskaffets pepparkakor.
Enkla att göra och oerhört uppskattade.

Ca 45 stycken
2 ½ dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk malen ingefära
1 tsk stötta kardemummakärnor
½ tsk bikarbonat
2 msk ljus sirap
100 g smör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda de torra ingredienserna i en matberedare. Ringla över sirapen och lägg i smöret skuret i mindre bitar. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Ta upp degen och dela den i tre delar. rulla ut varje del till en rulle, ca 40 cm lång. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Tryck till med en gaffel.
  3. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
  4. Låt kakorna svalna en liten stund på plåten. skär dem i sneda bitar.

Pepparkaksrulle med lingon

En julig rulltårta med en riktigt krämig fyllning som är lite syrlig och smakar lingon.

1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
½ tsk malda kryddnejlikor
4 ägg
2 dl socker

Fyllning
1 burk kesella (10 % à 250 g)
1 ½ dl rårörda lingon

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägget bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm. Smöra pappret.
  2. Blanda mjölet med bakpulver och kryddor. Vispa ägg och socker poröst och rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
  3. Häll smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter. Strö socker över ytan. Lägg ett bakplåtspapper på ett galler och stjälp upp kakan. Dra bort pappret. Låt kakan kallna.
  4. Bre på kesella och därefter lingon. Rulla ihop från långsidan. Förvara i kylskåp eller frys. Skär i skivor eller tårtbitsformade bitar vid servering.