Trattkantarellsoppa med vitlöksrostat bröd

Trattkantarellsoppa

Om soppan görs på färska trattkantareller koka då ur vattnet i torr kastrull innan smöret tillsätts.

Det här behövs till 4 personer
Soppa:
1 liter vatten + 1-2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar
ca 1 liter färska trattkantareller eller ca 30-40 g torkad svamp
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
1 msk kinesisk soja
1 krm nymald vitpeppar eller 1/2-1 krm cayennepeppar
ev 1 krm salt
ev 2 msk sherry

Bröd:
4 skivor vitt bröd
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad persilja
1 tsk grovt krossat salt eller gourmetsalt

Gör så här
Soppa:
1. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt buljongtärningarna.
2. Lägg svampen i en skål med vatten några minuter. Ta upp, krama ur vattnet och skär i mindre bitar — spara några fina trattar hela
3. Smält smöret i en stor gryta. Tillsätt svampen och stek den ca 5 minuter. Rör hela tiden och smaka så svampen känns genomstekt och klar.
4. Om du vill ha en slätare soppa så mixa svampen innan du går vidare; ta först undan de hela svamparna
5. Pudra mjölet över svampen och rör om. Späd med buljongen, lite i taget och smaka av så inte buljongsmaken tar över — tillsätt  sedan grädden.
6. Tillsätt sojan och låt småkoka ca 10 minuter.
7. Smaka av med salt, peppar och ev sherry. Dekorera med några hela svampar i varje skål/tallrik.

Bröd:
1. Sätt ugnen på 225°. Skär ca 1 1/2 cm tjocka skivor tvärs över brödet.
2. Pensla över olivolja och rosta ca 2-3 min tills skivorna är gyllenbruna.
3. Gnid bröden med en skalad vitlöksklyfta ituskuren på längden. Strö persilja och salt över. Servera genast till soppan.