Tångbröd, linser med tång och marinerad knöltång

Tångbröd

Tångbröd

Det här är ett jättegott tångbröd som vi haft på våra Tångdagar i Grebbestad. Vi använde bra ett recept från Martin Johansson (Pain de Martin) där vi bara tillsatt mald torkad tång. Degen får större jäskraft av tången.

3 g (3 krm) jäst
300 g (3 dl) kallt vatten
390 g (6 1/2 dl) mjöl
6–9 g (1–1 1/2 tsk) salt
20 g torkad mald sockertång och eller fingertång

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl, salt och mald tång. Rör kort (en halv minut räcker gott), täck med plastfolie eller lock och och låt stå 8–10 timmar i rumstemperatur (över natten till exempel). Är det riktigt varmt minskar du lite på jästen.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut den till en kvadrat och vik sedan ihop den till ett paket. Momentet gör att degen håller ihop bra och lätt kan delas när den jäst klart.

När man vikt ihop degen kan man vända den upp och ner så öppnar den sig inte i skarven när den jäser. 

Så snart degen är ihopvikt sätter man på ugnen på full värme. Sätt en plåt eller en baksten på mittenhyllan och en oöm plåt på nedre hyllan. När degen jäst någonstans mellan en halv och en hel timme skjutsar man in brödet i ugnen. Den där oömma plåten man ställde längst ner kan man lägga några isbitar på, de smälter till ånga som gör bröden fina. Baka bröden på 250 grader, men titta till dem efter tio minuter eller så, har de då väldigt mycket färg sänker du till 200 grader. Lufta ugnen mot slutet, öppna en stund så att fukten åker ut. Det ger knaprigare skorpa. Små bröd, som frukostbullar, bakar du i 10–15 minuter, baguetter något längre och stora bröd runt 30 minuter.

Svarta linser med tång

Svarta linser med blåstångsknoppar

Tång är gott ihop med bönor och linser. Du kan även stoppa en liten bit fingertång i vattnet när du kokar bönor och kokärter. Det gör dem faktiskt mer lättsmälta. 

ca 3 dl kokta svarta linser
ca 1 dl färska eller blötlagda torkade blåstångsknoppar (den yttersta delen)
1 tunt skivad gul eller röd lök
olivolja, salt, ev citronsaft

Klipp av den yttersta späda biten på blåstången, ca 5 cm. Blanchera eller koka blåstången snabbt genom att slå kokande vatten över och dra i någon minut eller koka på svag värme. Häll av vattnet och kyl snabbt i iskallt vatten. Blanda blåstång, linser och lök. Smaksätt ev med lite havssalt och olivolja. Man kan variera med sockerärter, rädisor, morötter skurna i tunna stavar.

Knöltång

Marinerad knöltång

Tångsallad där denjapanska tången är utbytt mot svensk. Skär av den yttersta späda, ljusare biten på knöltången, ca 7-10 cm.

3-5 dl knöltång
En medelstor hackad lök, gul eller röd
Ev. 4 fint skivad eller strimlade rädisor

Dressing:

ca 1/5 dl olivolja eller neutral rapsolja
1-2 tsk sesamolja
Någon matsked shoyu (japansk soja)
ev. lite riven ingefära

Prova dig fram till en lagom mix av olja, soja och ingefära. Rör ihop dressingen. Använd ingefära om du tycker om det eller för att variera.

Koka den färska tången i vatten som precis täcker den i ca 20 minuter. Låt rinna av. Skär i kortare bitar. Blanda tång och dressing. Låt dra i kylen i ca 30 min. Knöltången kan användas som ett tillbehör till fisk, i en couscous-sallad eller som en egen sallad.

Catxalot

Av Catxalot i Grebbestad har vi fått dessa recept. Här lite information om dem.

Under havets yta finns ett grönt skafferi fyllt av nyttig mat. Flera av de odlade alger som importeras finns att plocka på den svenska västkusten. Här finns hur mycket tång som helst. Den är gratis, vild, supernyttig och har inte fraktats från andra sidan jordklotet.

Vi vill att du ska ta dig ut till havet, plocka din mat, ta med den hem och tillaga den. För vi tror att genom att se var maten kommer ifrån, var och hur den växer, blir vi bättre på att känna igen god mat, bättre på att uppskatta den och bättre på att skydda miljön där den växer.

Vi håller workshops, tångsafaris, föredrag och plockar och säljer tång från Bohuslän. Vi är certifierade enligt Njord. Mer information finns på Catxalots hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Catxalot [catch-a-lot] betyder kaskelot (val) på katalanska.