Semlor/fettisdagsbullar

Semla

Ingredienser för 14 semlor:

1 st ägg
50 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
0,5 tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl

Pensling:
1 st ägg

Fyllning med köpt mandelmassa:
mandelmassa
lite mjölk

Fyllning med egen mandelmassa:
stömandel
mjölk
strösocker

Garnering:
Vispgrädde
florsocker

Gör så här:

Bullar:

  • Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.
  • Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C . Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.
  • Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med till exempel elvispens degkrokar.
  • Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
  • Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, cirka 30 minuter.
  • Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter.
  • Låt bullarna kallna.
  • Välj en av fyllningarna.

Fyllning med köpt mandelmassa:
Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur en del av inkråmet och blanda detta. Värm mjölken (ungefär några matskedar räcker). Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.

Fyllning med egen mandelmassa:
Värm mjölken. Skär av locken och gröp ur en del av inkråmet.
Kör sötmandel, mjölk, inkråm och socker i en mixer. Lägg röran i hålen i bullarna. Gör man denna fyllning till alla 14 bullarna går det åt 125 g mandel,1 dl mjölk och 1 dl socker.

Garnering:
Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

Serveringstips:
Servera gärna traditionellt i djup tallrik med varm mjölk, så kallad hetvägg.

Det går utmärkt att dubbla receptet om man vill ha fler semlor.