Rimmad kolja med räkor och brynt citronsmör

4 portioner

Ingredienser
1 citron
3 msk ströbröd
4 bitar rimmad kolja à 150 g
salt, peppar
smör till stekning
4 ägg, kokta
4-5 kvistar dill
100 g skalade räkor
1 bit pepparrot, riven
100 g smör
saft av 1 citron

Riv skalet på citronen och blanda det med ströbröd. Rimma koljan i rimlag i ca 15 minuter. Ta upp och torka av. Vänd sedan koljan i ströbrödet. Salta och peppra. Stek koljan i smör tills den är gyllene.

Hacka äggen grovt, plocka dill i små vippor. Lägg ut räkor, pepparrot, dill och hackat ägg runt koljan på tallriken. Bryn smöret i en kastrull. Häll i citronsaft precis före servering. Servera fisken med citronsmöret och nykokt färskpotatis.

Omslaget på Smaker från Fjällbacka

Smaker från Fjällbacka — En läcker kokbok för alla som älskar Fjällbacka och Västkusten

Två saker förenar deckarförfattaren Camilla Läckberg och stjärnkocken Christian Hellberg. De kommer båda två från Fjällbacka och älskar att äta och laga mat. Nu har de samarbetat kring ett gemensamt drömprojekt. En kokbok som är en hyllning till barndomens Fjällbacka och den mat de förknippar med livet på västkusten. De har återvänt till sina smultronställen och lagar mat på plats bland kobbar, sjöbodar och fiskebåtar.

I smaker från Fjällbacka delar de med sig av sina favoritrecept.  Alltifrån rätter med havets delikatesser till tips på enkel picknickmat och läckra efterrätter.

Boken är indelad i sju kapitel som inleds med en personlig text av Camilla Läckberg. Recepten har tagits fram av Christian Hellberg som blev årets kock 2001. Att han älskar västkusten märks på alla skaldjurs- och fiskrecept. Vad sägs exempelvis om Carpaccio på hälleflundra eller Rimmad kolja med räkor och brynt citronsmör.
Västkustens mat är lika god som dess natur är vacker. Dröm dig bort med hjälp av Niklas Bernstones vackra bilder, låt dig inspireras och bjud in vännerna på middag.

Fakta:
Titel: Smaker från Fjällbacka
Författare: Christian Hellberg & Camilla Läckberglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Förlag: Bokförlaget Forum ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster