Knäckpaj

Knäckpaj

En riktigt smaskig knäckpaj till julbordet eller varför inte till glöggen. Matlagningsyoghurten bryter bra mot det söta.

Ingredienser
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
1 äggula

Fyllning
2 ägg
1,5 dl farinsocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält smör
1 dubbeldajm (56 g)
2 dl matlagningsyoghurt till servering

Gör så här:

  1. Hacka ihop mjöl, smör, socker och äggula och arbeta ihop till en deg.
  2. Tryck ut i en form, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ kallt ca 10 minuter.
  3. Sätt ugnen på 150 grader. Nagga pajskalet och förgrädda i ca 10 minuter.
  4. Vispa under tiden ihop ägg, farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Vispa i smöret och häll smeten i pajskalet.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
  6. Hacka dajmen och strö över den. Låt kallna.

Servera pajen kall med yoghurt.

Fjällbackas kräftgravade sill

Sillmästaren och stjärnkocken Rikard Nilsson har tagit fram ett antal silldelikatesser. Ett sillrecept är gjort efter ett traditionellt Bohusländskt recept och har fått namnet Fjällbackas kräftgravade sill. Detta passar ypperligt på julbordet ihop med lite kokt potatis. I bokhandeln finns flera kokböcker av Rickard Nilsson med läckra recept. Rickard Nilsson sillprodukter marknadsförs och sälj av Fiskeexperten i Varberg.