Julkorv

Julkorv

Grundsmet:
1 kg nötkött (alt nötfärs)
1 kg fläskkött (alt fläskfärs)
1 kg fläsk med späck
1 kg halvkokt potatis
1½ -2 literkyld kokt mjölk

Kryddor:
4 tsk krossade kryddpepparkorn
2 tsk malen ingefära
2 tsk vitpeppar
3 msk salt

Korvskinn:
5 m krokfjälster. Lägg fjälstret i kallt vatten och skölj noga — byt vatten några gånger tills det känns helt mjukt.

Salpeterblandning:
1 msk salpeter
1 dlsocker
2 dl fint salt

Gör så här:

  1. Skär kött och fläsk i lagom stora tärningar och mal 2-3 ggr beroende på hur finmalen korv du vill ha.
  2. Skär det skalade potatisen i bitar och mal med sista gången.
  3. Lägg över det malda i kitteln.
  4. Arbeta in kryddorna och späd med mjölken litet i taget så att smeten blir jämn och inte       skär sig (smaka på smeten för att kontrollera kryddningen).
  5. Montera på korvhornet.
  6. Stoppa smeten i fjälstret (inte för hårt) och knyt av till lagom långa korvar .
  7. Kyl genast korvarna i en bunke med isblandat vatten.
  8. Gnid in korvarna med salpeterblandning och picka med en stoppnål om det bildats luftblåsor.
  9. Låt korven sjuda i 25-30 minuter.

Korven går bra att frysa