Vitvinsgratinerade ostron

Vitvinsgratinerade ostron

Beräknat för 4 portioner
4 st stora ostron, eller 8 små
1 dl vitt vin
1 msk smör
1 msk mjöl
1,5 dl grädde
1 msk ströbröd
gräslök, hackad
2 dl salt
vatten

Gör så här:
Öppna skalen och plocka ut ostronen. Häll vin, ostron och deras eget spad i en kastrull. Pochera ostronen i någon minut.
Skölj ur ostronskalen noga. Ta fram en bakplåt.
Blanda salt och vatten till sådan konsistens att du kan forma matskedstora "högar" att lägga ostronen i på plåten. Lägg ett ostronskal i varje salthög.
Gör en redning med smör och mjöl. Späd med grädde och ungefär hälften av ostron- och vinspadet. Låt redningen koka på svag värme några minuter.
Lägg tillbaka ostronen i sina skal och klicka på en matsked redning på varje. Toppa med ett jämnt lager ströbröd. Gräddas i ugnen på 175 grader i grillvärme i ca 5 min, tills ströbrödet fått fin färg.
Toppa med lite hackad gräslök och servera.

Ostronets dag
Grebbestad är "ostronhuvudstaden" i Sverige.
Lördagen den 6 september firas Ostronets dag i Grebbestad.
Morgan och Peter Karlsson på Brygguddens musslor utanför Grebbestad fick 2008 Västra Gastronomiska Akademiens diplom för att de har utvecklat av ostron- och musselodlingen genom handplockning och förädlar skaldjur med mycket hög gastronomisk kvalitet..
Den 10 april sändes i SVT ett program där TV-kocken Niklas Ekstedt besökte bröderna Klemming i Grebbestad och plockade ostron. I programmet lagades vitvinsgratinerade ostron.