Ostron

I samband med Ostronets Dag den 3 september och Ostrongolfen på Mjölkeröd den 4 september bjuder Staffan Greby på ett ostronrecept, mycket lättlagat.

Som en kyss från havet

"Själv väljer jag oftast ostron av den mindre storleken, givetvis svenska. Öppna ostronen med den kupiga sidan ned.

När du skurit loss ostronet även från den undre skalhalvan är det färdigt att äta. Först kommer det ljuvliga spadet sedan själva ostronet som tuggas försiktigt på vägen ner. En smak av hav. Världen ter sig ljusare och man blir mild till sinnet.

Själv äter jag enbart naturellt men många föredrar några droppar citron."
 
Eftersom Staffan oftast befinner sig på en brygga eller i en båt när han äter ostron blir det sällan något att dricka till, men en chablis eller muscadet-sur-lie från Loire passar bra till. Alldeles utmärkt går också en torr champagne om man har råd men något man kanske inte tänker på är att vatten aldrig är fel att dricka till. En svensk klassiker är ostron och porter.
 
Fler recept, goda drycker till och allmän information om ostronen hittar du på Ostronakademiens hemsida, www.ostronakademien.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här finns också programmet för Ostronets Dag och Ostrongolfen.

Kuriosa
Visste du att merparten av alla svenska ostron kommer från Bryggudden på Västbacken?
 
Visste du också att bohusläns landskapsfågel heter strandskata, latin Haematopus ostralegus, vilket betyder rödbent ostronfångare, på engelska oyster catcher.