Örfilar

Elg´s Bageri & Konditori startade 1995 och driver bageri och café. Här kan man träffas och koppla av eller köpa med matbröd eller kaffebröd hem under hela året. Huset vid Nedre Långgatan är byggt i mitten på 1800-talet och inredningen är hemtrevlig i stil med husets ålder. Sortimentet består av tårtor, smörgåsar, pajer, bullar, wienerbröd etc. Varje morgon måndag till lördag kl 9-11 står frukostbuffén framdukad.

På Råsjôlördan´ bakas örfilar som är en tradition från Asplunds Bageri. Det är en stor sockerbulle ihopslagen som ett kuvert.

0,5 liter mjölk
50 g jäst för söta degar
200 g smör
1,5 dl sirap för söta degar
1 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Baka som vanlig vetedeg och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Dela i mindre bitar, ca 70 g styck, och kavla ut dem ovalt, slå kortsidorna över varandra som ett kuvert, pensla med smör och doppa i pärlsocker. Låt jäsa ca 30 minuter till. Grädda i 225-250 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler med en bakduk över. Blir ca 25 stycken.