Nolhotten Krogs krämiga fisksoppa

I köket på Nolhotten Krog

6—8 portioner

1 ½ liter gräddmjölk
4 msk margarin
1 hackad gul lök
1 hackad fänkål
1 morot
1 liten rotselleri
¼ dl hummerfond
¼ dl fiskfond
2 dl chilisås (Heinz)
2 dl vitt vin
1 tsk timjan
¼ tsk salt och några varv nymald vitpeppar från kvarnen
600 gram fisk i bitar, förslagsvis lax samt sej
200 g skalade räkor

Börja med att skala samt hacka rotfrukterna. Fräs därefter lök, fänkål, selleri, morot samt timjan i margarinet. Tillsätt fiskfond, hummerfond, chilisås samt vitvin och låt koka några minuter. Häll nu på gräddmjölken och låt soppan få ett uppkok. Red av soppan och låt sjuda under omrörning i ca 10 min. Lägg i fisken och koka ett par minuter. Strö i lite brun farin. Tillsätt räkorna precis innan servering för att behålla den goda konsistensen.

För att piffa till denna soppa kan man klicka i lite aioli vid servering.

Inför jul går det bra att fräsa med lite saffran samt tillsätta lite ingefära i små mängder för en härlig juldoftande soppa.

Nolhotten krog i Hamburgsund är en restaurang dit alla är välkomna. Filosofin är att man skall kunna komma och känna sig ledig och avkopplad samtidigt som man avnjuter mat och dryck. Maten tillagas från grunden och de flesta av de färska råvaror handlas från lokala handlare vilket innebär att råvarornas färskhet speglar sig i den färdiga rätten. Läs mer på Nolhotten Krogs egen hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.