Musselcrème

Eftersom detta är en annorlunda musselsoppa som både är något tjockare (avredd med majsena) och helt slät så är den franska beteckningen inte soppa (potage eller dylikt) utan crème. Receptet ger ca 2 liter soppa och den är ganska koncentrerad och kan därför spädas ytterligare om man så önskar.

1 klick smör
150 g finhackad gul lök
125 g morötter skurna i bitar
125 g fänkål skuren i bitar
20 g pressad vitlök
1 liter musselfond
½ liter vegetabilisk grädde eller vispgrädde
1 dl vitt vin
1,5 dl Pernod
½ paket saffran
200 gram finhackad musselkropp
majsena express till redning efter smak

Smält smöret och låt den finhackade gula löken fräsa utan att ta färg (den lite bittra smaken försvinner ur löken på detta sätt). Lägg i morötter i bitar och fänkålen, likaledes i bitar. Fräs i 3 minuter. Häll sedan på musselfonden, vitt vin och Pernod, därefter den finhackade musselkroppen.
Låt koka i ca 15 minuter. Sila därpå av grönsakerna och kör ner dem i  mixer med lite spad till en helt slät, finfördelad massa. Pressa den helst också genom ett fint såll, så att inga stora partiklar åker med. Slå tillbaks i soppfonden, häll på vispgrädde och koka upp. Låt sjuda och tillsätt då saffran (halvt paket, dvs 0,25 g - men ta gärna i mer om smaken är för svag).
Red slutligen av soppa med majsena express så den blir simmig och lite mer "substantiell".
Vid servering: toppa gärna med vispad grädde smaksatt med pernod, strö över några mindre brödkrutonger och lägg på en färsk dillkvist.

Skalhuset utanför Hamburgsund

Skalhuset är en småskalig fisk- och skaldjursanläggning som ligger 2,5 km söder om Hamburgsund med egen kaj direkt ut mot Skagerack. Vi får dagligen in färskfångad havskräfta, räka och krabba från våra trålare i Grebbestad, vi har egen anläggning för odling av ostron och blåmusslor. Vår beredning av delikatesser sker helt manuellt, hos oss ser det ut som i ett finare och hygieniskt sett perfekt restaurangkök. Vi arbetar i hög grad nära våra kunder och kan vanligen tillverka efter kundens önskemål.