Kravmärkta räkor från Grebbestad

Charles Olsson

Hösten är skaldjurens tid, ostron, hummer, havskräftor och inte minst räkor.
I Grebbestad fiskar Charles Olsson kravmärkta räkor. Det är fiskebåten Ferder som utgår från Grebbestad. Att räkfångsten blir KRAV-godkänd innebär att man fiskar från godkända bestånd och bedriver ett selektivt fiske, dvs man fiskar med mindre trål för att få enbart räkor. Båten i sig är också KRAV-godkänd vilket innebär begränsningar för t ex vilka oljor och drivmedel som får användas. När den KRAV-märkta fångsten landas är den spårbar med fångstplats och datum, vilket även går att kontrollera med två meters säkerhet med hjälp av satellit. Vid kokningen används enbart vatten och salt.
 

En enkel räksallad (fyra personer)

  1. Börja med att röra ihop såsen. Ta först lite tomatjuice i majonäsen så klimpar det sig inte.
  2. Lägg dom ränsade räkorna i såsen och låt dem ligga i såsen och dra omkring 30 minuter
  3. Lägg ett strimlat blad färsk spröd sallad i ett potionsskål och klicka över med räkmajonäsen.
  4. Dekorera med citronskiva och dill

Sås

3 msk majonäs
3 msk tomatjuice eller chilisås (absolut inte ketchup)
2 tsk konjak
nån droppe tabasco
lite pressas citron