Grundrecept till Idas bröd

2 liter fingervarmt vatten
1,5 paket jäst
2 dl sirap
1 msk salt
Mjöl

Häll i vattnet och jästen i degblandaren/assistenten och sätt igång den på låg hastighet, tillsätt sedan sirapen och mjölet. Börja med den mängden mjöl så att det blir som en smet i bunken. Sirapen hjälper igång jäsningsprocessen och den vill vi inte döda med saltet så därför tillsätter vi saltet så sent som möjligt. Ha i mjöl pö om pö tills den börjar släppa lite högst uppe i kanterna men fortfarande är väldigt smetig längre ner. Låt nu maskinen jobba i minst 15 minuter så att proteinet börjar bilda trådar i degen, det ska likna ett garnnystan. Tillsätt ytterligare lite mjöl men inte så att hela degen släpper från bunken. Efter 15 minuter ska degen fortfarande vara så kletig att den inte går att ta i utan att fastna.

Låt jäsa i cirka 40 minuter.

När du sedan häller upp degen på bakbänken så är den full av härliga luftbubblor som vi ska bevara på bästa sätt och det gör man genom att inte arbeta degen utan hantera den så försiktigt som möjligt. Vill du göra frallor så ta en bit av degen med hjälp av en degskrapa och vik ihop ändarna som ett paket, vänd paketet upp och ner så att ändarna kommer neråt, du har nu bildat ett ”verk” som gör att frallorna jäser på höjden och inte bredden. Vill du ha tekakor så strunta i paketvikningen och bara lägg klicken direkt på plåten. Ska du göra limpor så lägg en hel hög med deg rakt ner i en sockerkasform eller direkt på plåten men hantera den så lite som möjligt för att inte pressa ur luften. Tänk på att ha smörpapper i formen, gärna upp långt över kanterna för att brödet inte ska fastna.

Detta är grunden till ett lyckat bröd, låt fantasin flöda genom att tillsätta fröer och kryddor. Allt beroende på vad för typ av bröd du vill ha, eller varför inte fylla det med ost? Baka ut som en bulldeg sprid ut osten och örter, rulla sedan ihop och lägg hela limpan direkt på plåten, mums!

Exempel på smaksättning: fänkål, anis, kummin, timjan, solrosfrö, pumpafrö, linfrö, rödbetor, ost, kakao, lingon etc… precis vadsomhelst!

Vill du ha sega kanter på brödet så låt det ligga framme minst 5 timmar. Vill du ha mjuka kanter så lägg det ganska så snart i en platspåse, då bildas kondens och brödet håller sig mjukare längre.

Lycka till och glöm inte att baka med hjärtat, det formar de bästa bröden!

Receptet har vi fått från Ida Malmenheim som driver restaurangen Idas i Hamburgsund (före detta Nolhotten). Här serveras goda luncher. Ibland bjuds det på fredagsmys med pizza. På menyn finns också á la carte och fullständiga rättigheter. Ida grundade 2011 restaurang Gerles på Gerlesborgsskolan.

Kontakt

Länkpil

Telefon till växeln:

0525-180 00

Besöks/postadress:

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Telefon

Länkar