Havskräftor med vanilj och mango

Havskräftor

Ingredienser till 4 personer

8 st havskräftor
1 vaniljstång
rivet skal och saft av 1 citron
3/4 dl olivolja
1 mango
1/2 dl finhackad dill
1 finhackad rödlök
salt, svartpeppar och eventuellt lite citronsaft

Gör så här:
Skåra vaniljstången på längden. Blanda vaniljen med olivoljan, rivet skal och saften av citronen. Låt stå och dra i cirka 20 minuter så att vaniljsmaken hinner svälla och ge oljan maximal smak. Skala, kärna ur och skär mangon i tärningar. Blanda mangon, dillen och den finhackade löken med vaniljoljan. Smaksätt med salt, svartpeppar och eventuellt lite mer citronsaft.

Skala havskräftorna och dela stjärten på längden. Ta bort den svarta strängen. Skär varje kräfta i cirka 4 tunna skivor. Lägg havskräftorna på ett fat. Häll över vanilj- och mangosalladen. Dra ett par varv med svartpepparkvarnen över. Salta lite försiktigt.

TIPS: Är havskräftorna för färska kan de vara svåra att skala, doppa dem då 1 minut i kokande vatten så släpper skalet lättare.

Receptet är hämtat ur Tina Nordströms bok "En matresa genom Sverige" och kapitlet om Västkusten. I denna bok bjuder Tina på det allra godaste vårt avlånga land har att erbjuda. Under resan besökte Tina Bohuslän och Grebbestad där hon bland annat plockade ostron.