Halstrad makrill med nässelröra, Bohusläns nya landskapsrätt

Halstrad makrill med nässelröra

Ingredienser
Portioner: 4

ca 600 g makrillfilé
1 kg färskpotatis
1 gul lök
1 liten purjolök (ca 100 g)
ca 1 dl kärnfria kalamataoliver
2-3 dl förvällda, hackade nässlor (eller 300 g fräst färsk spenat)
4 dl vispgrädde
1 krm kajennpeppar
2 mjukkokta ägg
smör
olja
salt och peppar

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
2. Skala och hacka lök och purjolök. Fräs försiktigt i 2 msk smör 5—6 minuter.
3. Grovhacka oliverna och rör ner i löken tillsammans med nässelhacket. Fräs ytterligare 1—2 minuter.
4. Koka upp grädde och kajennpeppar i en kastrull. Låt koka ner till cirka hälften. Smaka av med salt och peppar.
5. Stek/halstra makrillfiléerna i en het och lättoljad stekpanna ca 3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. Blanda nässelfräset med grädden.
6. Servera makrillen med nässlorna, den kokta potatisen och äggklyftor.

Receptet är komponerat av Anna Svensson, Svenshögen.