Bryggans löjromstoast med soyamarinerad schalottenlök, limeyoggi och örtolja

Café Bryggan

Ett väldigt enkelt men lite annorlunda sätt att servera löjrom på:

(6 port)

300 gr löjrom (låt den rinna av i ca 1 timma)
8 schalottenlökar
2 dl kikkomansoya

Skala och skär/hacka schalottenlöken fint. Slå soya över och låt stå och dra i en ½ timme. Sila av.

2 dl matlagningsyoggi
1 lime
socker och svartpeppar

Riv skalet från limen. Pressa en hälften av limen. Blanda samman limesaft, skal och matlagningsyoggi. Smaka upp med socker och avsluta med lite svartpeppar.

6 skivor formfranska
Skär av kanterna och stek gyllene i smör.

Örtolja:
100 gr. blandade örter
2 dl matolja

Blanchera örterna i ca: 10 sek. Mixa i mixer med matolja. Smaka upp med salt.

Den superenkla yoggidressingen är god att använda till mycket. Hemligheten är att använda socker som krydda. Sött & surt är två enkla smaker att jobba med.

Tre sköna tips för ett bättre matresultat:

  • Planera och köp hem råvarorna i tid.
  • Skall ni äta tomater? Lägg tomaterna i ett soligt fönster,  dom mognar och smakar fantastiskt.
  • Följ inte recept slaviskt, ta ut svängarna lite och våga misslyckas.

Tillsammans med kocken Christian Hellberg (årets kock 2001) driver paret Susanne Maxvall och Peter Holmstedt Bryggan i Fjällbacka hamn. Bryggan har under dom senaste två årens om- och tillbyggnader genomgått stora förändringar som bl a resulterat i ny restaurang, pianobar och nu senast gästrum för uthyrning.