Miljö- och byggnadsnämnden ansvarar för tre avdelningar. Bygglovsavdelningen hanterar bygglov och planavdelningen står för den fysiska planeringen. Miljöavdelningen utövar tillsyn inom miljö- och hälsoskyddsområdet och samordnar Agenda 21-arbetet i kommunen.
Miljö- och byggnadsnämnden består av elva ledamöter och elva ersättare.
För miljö- och byggnadsnämnden gäller av kommunfullmäktige antagna gemensamma reglementsbestämmelser för Tanums kommun.
Mer om verksamheten finns att läsa i miljö- och byggnadsnämndens reglemente.
Nämnden ska särskilt uppmärksamt följa den allmänna utvecklingen och ta de initiativ som behövs i miljö- och hälsoskyddsfrågor samt i fråga om planläggning, byggande och fastighetsbildning, samarbeta med myndigheter, organisationer och enskilda vars verksamhet berör nämndens verksamhet, lämna allmänheten råd och upplysningar i frågor som rör nämndens verksamhet.
Miljö- och byggnadsnämnden ska i enlighet med plan- och bygglagen fullgöra kommunens uppgifter för handläggning och prövning av lovärenden samt tillsyn och besiktning av byggnadsarbeten samt vad gäller fysisk planering förutom översiktlig planering av användningen av mark och vatten.
Miljö- och byggnadsnämnden ska i enlighet med miljöbalken, livsmedelslagstiftningen och smittskyddslagen fullgöra kommunens uppgifter för prövning, tillsyn och rådgivning.
Miljö- och byggnadsnämnden består av elva ledamöter och elva ersättare. Dessa väljs av kommunfullmäktige för en fyraårsperiod. Av styrelsens ledamöter väljer kommunfullmäktige en ordförande och en vice ordförande att leda nämndens arbete.
Fysisk planering
Kommunen ska ha en god planberedskap för en lämplig utveckling. Den fysiska planeringen ska resultera i en god samhälls- och landsbygdsmiljö.
Bygglov
Genom myndighetsutövning och rådgivning ska kommunen verka för en god byggnadskultur och ett ekologiskt hållbart byggande. Verksamheten ska bedrivas med en hög servicenivå.
Miljöverksamhet
Genom myndighetsutövning, rådgivning och information ska kommunen verka för en god miljö och säkra livsmedel.
Nämnden bestämmer själv tid och plats för sina sammanträden. Sammanträden ska också hållas om minst en tredjedel av ledamöterna begär det, eller om ordföranden anser det nödvändigt.
Ordföranden ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträdena.
Kallelsen ska vara skriftlig och innehålla uppgift om tid och plats för sammanträdet.
Kallelsen ska på ett lämpligt sätt tillställas varje ledamot och ersättare samt annan förtroendevald som får närvara vid sammanträdet senast fem dagar före sammanträdesdagen.
Kallelsen bör åtföljas av föredragningslista. Ordföranden bestämmer i vilken utsträckning handlingar som tillhör ett ärende på föredragningslistan ska bifogas kallelsen.
I undantagsfall får kallelse ske på annat sätt.
Nämndens protokoll ska justeras av ordföranden och en ledamot.
Nämnden kan besluta att en paragraf i protokollet ska justeras omedelbart. Paragrafen bör redovisas skriftligt innan nämnden justerar den.
Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se
Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider
Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede
Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede
Kundcenter 0525-180 00
Storemyrsvägen 2,
Tanumshede
Tanums kommun
457 81 Tanumshede