Cancale, vänort i Frankrike

Vänortsfördrag

Kommunstyrelsen i Tanums kommun beslutade vid sitt sammanträde den 11 december Pdf, 4.3 MB, öppnas i nytt fönster. att godkänna ett vänortsavtal mellan Tanums och Cancale kommuner.

Vid Tanums första besök i Cancale, efter det att en delegation från Cancale besökt Tanum i maj 2019, bekräftar borgmästarna i Tanum och Cancale, Liselotte Fröjd och Pierre-Yves Mahieu, högtidligen att de förbinder sig att upparbeta varaktiga band mellan de båda kommunerna. Dessa band är:

  • inriktade mot havet - dess näringar och kustlinje - och i synnerhet fiske och skaldjursodling,
  • kopplade till världsarv inskrivna på UNESCO:s världsarvslista,
  • besjälade av viljan att svara mot ortsbefolkningens behov och samtidigt öka attraktiviteten för turismen,
  • hängivna idén att ge var och en utrymme för och tillgång till sport och kultur,
  • uppmärksamma på det nödvändiga i att bevara och värdera miljön.

Borgmästarna bekräftar att de vill samarbeta så långt det är möjligt med hänsyn till medel och möjligheter för att ständigt främja och bevara tolerans, frihet och fred.

Vänortsfördraget upprättades i Cancale den 4 oktober 2019.

Fördjupad samverkan

En fördjupad samverkan mellan Tanums och Cancale kommuner utgår från följande frågeställningar:

  • Hur tryggar man en hållbar utveckling för kommunen på grundval av de lokala produkternas kvalitet samtidigt som man erbjuder utveckling och aktiviteter för invånare och företag i kommunerna?
  • Utveckling av turism kopplad till ostronproduktion samtidigt som hänsyn tas till miljön?
  • Utveckling av de ekonomiska och organisatoriska villkoren för ostronproduktionen?
  • Utveckling av besöksnäring och kultur utifrån de världsarv som finns i kommunerna?
Förstora bilden

Information om Cancale

Cancale ligger Bretagne i nordvästra Frankrike och har cirka 5 000 invånare. Kommunen är centrum för Frankrikes ostronproduktion. I kommunens närhet finns världsarvet Mont Saint-Michel. En av de viktigaste näringarna i Cancale är besöksnäringen.

Turism

Cancale ligger vid kusten öster om Saint-Malo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det är en pittoresk fiskeort vars rykte som Bretagnes Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. "ostronhuvudstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." lockar många besökare. Även om staden är liten finns det många restauranger, varav flera är skaldjursrestauranger Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det finns en promenadväg längs kusten som börjar i Cancale och går till Pointe du Grouin. Längs vägen har man en fin utsikt över bukten och bort mot Mont-Saint-Michel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ostronskörd i Cancale

Ludvig XIV Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hämtade sina ostron till Versailles Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från Cancale. Århundraden senare är ostronodling fortfarande en viktig sysselsättning i Cancale. Ostronbäddarna, som syns från piren i hamnen, täcker ungefär 7,3 kvadratkilometer. Här skördas omkring 25 000 ton ostron varje år.

Eugène Feyen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. porträtterade Cancale och de ostronplockande invånarna under flera årtionden omkring 1865-1908. Vincent van Gogh Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. skrev att "Eugène Feyen är en av få målare som visar modernt liv som det verkligen är".

Länk till Cancale kommuns hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Kommunkansliet

Kundcenter 0525-180 00

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede